Dužina spavanja otkriva da li vam preti opasnost od MOŽDANOG UDARA: Ova satnica je posebno kritična

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dužina spavanja otkriva da li vam preti opasnost od MOŽDANOG UDARA: Ova satnica je posebno kritična

Povećava rizik.

Istraživači iz Kine su sproveli jedno zanimljivo istraživanje u okviru koga su ispitivali 31,750 odraslih osoba, prosečne starosne dobi od 61 godine koji su imali zadatak da otkriju svoje navike spavanja.

U toku šest godina, koliko je trajala zdravstvena studija, stručnjaci su otkrili 1.438 moždanih udara, a 110 slučajeva se dogodio upravo među ispitanicima ove studije.

Nakon pregleda statističkih podataka, dobijenih na osnovu ankete, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odrasli koji su rekli da su spavali devet ili više časova tokom noći su imali 23 odsto veće šanse da dožive moždani udar, za razliku od onih koji su spavali manje od 8 sati.

Takođe kod učesnika studije koji su svakog dana dremali duže od 90 minuta, ustanovljeno je da je povećan rizik za 25 odsto da kasnije dožive moždani udar, za razliku od ljudi koji su dremali manje od pola sata dnevno.

Naravno, ovo ne znači automatski da dugi periodi spavanja izazivaju možda udar. Ako neko redovno spava devet sati tokom noći i i dalje ima potrebu za snom tokom dana, to može da bude iznak da se nešto drugo dešava  u organizumu.

Svi mi ponekad osećamo umor, ali ako visok nivo iscpljenosti osećate svakog dana, vreme je da se obratite svom lekaru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.