
Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2023, 12:53
Domaćice, ovo NIKAKO ne radite - Mnogo nas, ni ne znajući čini NAJVEĆI GREH dok sprema SLAVU
Jesenji i zimski period godine nas asocira na slavlja, druženja, ali i pojačan kalorijski unos, budući da tokom slavske sezone više jedemo i pijemo. Sezona slavlja kreće od jeseni, a u svakom mesecu do januara je bar po jedna slava. Iako je spremanje slave izazov sam po sebi, još je veći izazov spremanje posne slave.
Užasan i štetan običaj se polako iz neupućenosti u nekim našim krajevima uvukao u naš narod.
Naime, kada je datum neke slave >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u vreme posta, ili u sredu ili petak, kao na primer Nikoljdan, koji je uvek u vreme Božićnog posta, taj dan se obavezno i bez izuzetka posti, bez obzira da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post.
Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post u toku. Zapravo, bolje je da ne slavite, nego da pravite javnu sablazan i da navodite na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post.
U slučajevima kada je dan slave u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan, i to je svakako opet bolja opcija nego da jedete mrsnu hranu tog dana kada se posti.
Takođe, potpuno je pogrešno a mnogi od nas to čine, na dan slave kada je post, "prikazati" na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu. To je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca.
Nastavak na SrbijaDanas.com...