Domaći sladoled: Krem brule s karamelizovanim orasima

Izvor: Lepota i zdravlje, 21.Sep.2018, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaći sladoled: Krem brule s karamelizovanim orasima

I to po receptu Crne ovce! Potrebno: 250 g slatke pavlake, 375 g mleka, 1 štapić vanile, 205 g žumanaca, 70 g eritritola, 30 g karamela, 70 g šećera, 100 g karamelizovanih oraha(mera za 1 kg sladoleda) Priprema: Mleko, žumanca i semenke vanile uz stalno mešanje zagrejati do 72 °C (ovim se obezbeđuje pasterizacija jaja, a na temperaturi višoj od 72 °C žumanca će se skuvati i stvrdnuti). U zagrejanom mleku sa žumancima rastopiti šećer, eritritol i karamel. Na kraju dodati slatku pavlaku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << dobro promešati i smesu ostaviti u frižider na dva sata. Ponovo promešati i sipati u aparat za pravljenje sladoleda. Ukoliko nemate aparat za pravljenje sladoleda, možete improvizovati. U nastavku donosimo ideju kako da to učinite. Kada je sladoled gotov, izvaditi ga i umešati u njega karamelizovane orahe. Karamelizovanje oraha Zagrejati ringlu na srednjejaku temperaturu. U šerpu sipati 50 g šećera i vode dovoljno da prekrije šećer. Mešati dok se šećer ne rastvori u vodi pa dodati 60 g oraha, te nastaviti s mešanjem – voda će lagano ispariti a orasi će biti obloženi šećerom. Čim ispari voda, šećer na orasima pobeli, pojačati temperaturu i mešati dok se šećer ne karamelizuje i ne poprimi zlatnobraon boju. Skloniti šerpu sa vatre i orahe odvojiti jedne od drugih. Šta ako nemate mašinu za sladoled? Uzmite dve šerpe (jedna veća i jedna manja koja može da stane u veću). U manjoj treba da je smesa za sladoled, koji ćete smestiti u frižider, a u veću sipati vodu i 1/5 soli u odnosu na količinu vode i staviti je u zamrzivač. Šerpu sa sladoledom posle 2 h izvaditi iz frižidera, promešati sladoled i staviti ga u zamrzivač na sat vremena. Zatim izvaditi obe šerpe iz zamrzivača pa manju sa smesom staviti u veću s vodom koja se rashladila, ali se zbog soli u njoj nije zaledila, i mešati desetak minuta gurajući sladoled uza zidove posude. Ovaj proces ponavljati na svakih sat vremena i to nekoliko puta dok se sladoled ne stvrdne. Cilj ovog mešanja jeste da se ubaci malo vazduha u smesu te da sladoled bude manje tvrd, manje voden i manje hladan. 3 ČINJENICE O SLADOLEDU KOJE MOŽDA NISTE ZNALI * Šta mislite u kojoj se zemlji jede najviše sladoleda po glavi stanovnika? Ne, nije u pitanju država u kojoj vlada tropska klima već, upravo suprotno, zemlja na samom severu Evrope – Norveška! * Najpopularniji ukusi su oni od vanile (33 %) i čokolade (19 %). *A Da li ste znali da od sladoleda može i da vas zaboli glava? Ovu pojavu izaziva činjenica da nervni završeci u ustima signaliziraju mozgu da je došlo do gubitka temperature. Pojava se naziva brain freeze. Dakle, poslušajte mamin savet: “Sačekajte da se malo ugreje!” Recepti iz Vapiano restorana: Pasta na tri različita načina Letnje rolnice sa mangom i piletinom u sosu od kikirikija

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.