Dom zdravlja “Dr Ristić”: Odgovori na vaša pitanja (psihologija)

Izvor: Lepota i zdravlje, 15.Nov.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom zdravlja “Dr Ristić”: Odgovori na vaša pitanja (psihologija)

Odgovara: Irina Radanović dipl.psiholog- psihoterpaeut

P: Zdravo! Pre tri godine sma imala epizodnu psihozu. Nisam se osećala dobro oko pola godine. Koristim Respiridon od 3 mg i osećam se dobro. Nisu mi nikakvi simtomi ostali.Volela bih da imam još jedno dete ali mi je psihijatar rekao da je moguće da se u trudnoći osećam dobro ali kada rodim da imam povećan rizik za psihozu, znači da sam u rizičnoj grupi. On me savetuje indirektno da ne rodim dete ali kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << da je to do mene. Isto tako, morala bih da prestanem s lekovima u trudnoći. Šta da radim? Ja

O: Poštovana, o ovom pitanju morate da se postavetujete sa lekarom koji Vas leči jer je on upoznat sa istorijom Vaše bolesti. Psihijatri propisuju medikamentoznu terapiju, a ne psiholozi, stoga je potrebno da razgovarate sa ordinirajućim psihijatrom o toj temi, ili da konsultujete nekog drugog psihijatra kao biste čuli još neko mišljenje. Oni će Vam predočiti jasno koji su Vaše opcije, potencijalni rizici trudnoće i kako bi se tretirale Vaše tegobe u trudnoći i nakon porođaja, a na Vama je da donesete konačnu odluku. Dakle, primarno se obratite psihijatru, a nakon toga posetite psihologa radi psihoterapije jer bi to bio koristan korak za koju god opciju da se odlučiti.

P: Danas sam ponovo osetio promenu raspoloženja, ne dešava se često ali nije prijatno. Ponekad traje sat-dva, a ponekad pola dana. Pre svega osećam neraspoloženje, najradije bih plakao ceo dan bez razloga, ponekad osetim ljutnju. Ne volim ni gužve ili mesta gdje ima mnogo ljudi kao što su kafane i sl. Molio bih vas da mi odgovorite šta da uradim i kako bih najlakše mogao sam sebi da pomognem? Povremeno, po potrebi pijem ” PERSEN “. Da li da nastavim tako ili da se obratim psihologu ? Rado

Poštovani,

O: Najkorisnije bi bilo da se obratite direktno psihologu. Bilo bi dobro da porazgovarate sa nekim ko je stručan o pomenutim promenama raspoloženja, jer je očigledno da Vas uznemiravaju dovoljno dugo i intezivno čim ste rešili da se na ovaj način obratite za savet. Pomenuli ste da ne volite gužve, mnogi takođe ne vole mesta gde ima veliki broj ljudi, ali ih to ne sprečava da posećuju ta mesta kada je to potrebno, pitanje je da li Vi gužvu doživljavate kao nepodnošljivu, pa je izbegavate ili je u pitanju samo blaga nelagodnost. Svakako da bi bilo poželjno da se posavetujete sa psihologom, kroz detaljniji razgovor o onome što Vas opterećuje naći ćete konstuktivniji način da se sa tegobama koje imate nosite i prevazićete ih.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima iz Doma zdravlja “Dr Ristić”, članica MEDIGROUP. Kliknite ovde.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.