Danas slavimo SVETU ZAŠTITNICU ŽENA! Sveta Anastasija će pomoći svakome ko joj je obrati MOLITVOM, nemojte nikako da ZABORAVITE OVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 09:56

Danas slavimo SVETU ZAŠTITNICU ŽENA! Sveta Anastasija će pomoći svakome ko joj je obrati MOLITVOM, nemojte nikako da ZABORAVITE OVO

Danas se pravoslavna crkva posvećuje Svetoj Anastasiji Uzorešiteljnici, cenjenoj i voljenoj kako među pravoslavcima, tako i među rimokatolicima. Malo toga je poznato o njenom životu, ali veruje se da je rođena u rimskoj porodici s paganinskim ocem i hrišćanskom majkom. Uprkos pritiscima da stupi u brak s neznabošcem, Anastasija je očuvala svoju veru, suočavajući se s izazovima duhovnog balansa

Srpska pravoslavna crkva danas obeleževa Svetu Anastasiju Uzorešitelnicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a ovu svetiteljku, koja je bila jedan od stvaralaca istorije i kulture hrišćanske Evrope, poštuju i vole i pravoslavci i rimokatolici.

O životu svete Anastasije se malo toga pouzdano zna, ali veruje se da je rođena u Rimu u bogatoj porodici oca paganina i majke hrišćanke.

Ljubav prema veri Anastasija je negovala tokom svojeg odrastanja pod snažnim uticajem majke i posvećenog učitelja Hrisogona. Ova duboka veza s verom bila je osnova njenog duhovnog puta, pružajući joj podršku i smernice kroz različite životne situacije.

Nažalost, Anastasijin duhovni mir bio je ugrožen kada ju je otac pritisnuo da stupi u brak sa vlastelinom Publijem, koji nije delio istu veru, budući da je bio neznabožac. Iako je Anastasija na kraju pristala na ovaj brak, njena odanost veri nije popuštala. Ona je bila snalažljiva i pronalazila izgovore, često pribegavajući navodnim "ženskim problemima", kako bi izbegla intimne odnose sa suprugom.

Ovo neprijatno suprotstavljanje između njenih duhovnih uverenja i stvarnosti njenog braka stvorilo je izazovan balans u njenom životu. Anastasija je tajno čuvala svoju veru, tražeći utehu u molitvama i duhovnim praksama kako bi održala svoju unutrašnju snagu i identitet. Njena odlučnost da sačuva veru u okruženju koje nije delilo njene vrednosti svedoči o snazi njenog karaktera i dubokoj povezanosti sa duhovnim svetom.

Nakon što je Publije stradao utopivši se na putu do Persije, život Svete Anastasije dobio je novi smisao. U očaju zbog gubitka supruga, ona je pronašla snagu u služenju drugima i širenju vere koja je bila srž njenog postojanja. Odlučila je posvetiti svoj život pomaganju bolesnima i siromašnima, slediti stope ispovednika Hristova, Hrisogona, i pridružiti se stradalnicima Hristovim u Makedoniji.

Anastasija je hrabro i predano sledila svoje uverenje, bez obzira na to što je bila često suđena zbog svoje vere. U jednom od najtežih perioda njenog života, bila je osuđena na smrt glađu. Ležeći u tamnici trideset dana bez hrane, hraneći se samo suzama i molitvom, pokazala je izuzetnu duhovnu izdržljivost.

Kroz niz iskušenja, uključujući i pokušaj potapanja u lađi sa drugim hrišćanima, Anastasija je ostala nepokolebljiva u svojoj veri. Bez obzira na sve, Bog ju je sačuvao od smrti i dao joj snagu da nastavi širenje Hristove poruke.

Na kraju, suočena s nemogućnošću da je zaustave, njeni progonitelji su pribegli surovim sredstvima. Ruke i noge su joj privezali za četiri koca, a nad ognjem je spaljena. Bez obzira na surovost njenog kraja, Sveti Anastasija je preminula 304. godine s neumoljivom hrabrošću, ostavljajući iza sebe nasleđe vere i hrabrosti koje će živeti kroz vekove. Njena žrtva postala je simbol nepokolebljivosti i posvećenosti Hristu među hrišćanskim vernicima.

Zaštitnica žena

Smatra se da Sveta Anastasija posebno brine o ženama u nevolji, pružajući im svoju zaštitu od zamki zlih sila i bolesti. Veruje se da ona nudi spas u trenucima kada se osećate zarobljeno u lošim okolnostima, kada se čini da se vrćete u začarani krug životnih izazova. Na današnji dan, vernici se podstiču da posete crkvu i upute molitve ovoj svetiteljki, tražeći njenu milost i vođstvo.

Sveta Anastasija postaje simbol nade i podrške za žene koje prolaze kroz teškoće, bilo da su suočene sa životnim iskušenjima, zdravstvenim izazovima ili duhovnim borbama. Njen duhovni značaj ogleda se u veri vernika da ona čuje njihove molitve i interveniše kako bi im pružila utehu i snagu.

Evo i molitve kojom treba da joj se obratite:

O, mnogostradalna i premudra velikomučenice Hristova Anastasija! Ti dušom na nebu kraj Prestola Gospodnjeg stojiš, i, datom ti od Boga blagodaću, na zemlji mnoge isceljuješ. Prizri milostivo na ljude koji pritiču moštima tvojim s molitvom za pomoć, uznesi Gospodu svete molitve za nas, grešne, i izmoli grehova naših otpuštenje, bolesnima iscelenje, nevoljnicima i paćenicima brzu pomoć. Umoli Gospoda da nam svima podari hrišćansku končinu i dobar odgovor na Strašnom sudu Svome, da se udostojimo da skupa s tobom slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha u sve vekove. Amin!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.