DANAS SE SLAVI SVETITELJKA STRADALA U SREMSKOJ MITROVICI: Veruje se da NAJVIŠE POMAŽE ljudima u specifičnoj nevolji koji joj se obrate sa ovom molitvom (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 08:03

DANAS SE SLAVI SVETITELJKA STRADALA U SREMSKOJ MITROVICI: Veruje se da NAJVIŠE POMAŽE ljudima u specifičnoj nevolji koji joj se obrate sa ovom molitvom (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetu Anastasiju Uzorešitelnicu.

Sveta Anastasija je hrišćanska svetiteljka i mučenica nastradala u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici.

Prema predanju Anastasija je rođena u Rimu. Priče dalje vele da je njena porodica bila imućna i da je dala senatora. Otac joj je bio paganin, a majka hrišćanka.

Upravo je otac primoravao da se uda za paganskog velmožu Publija. Iako u braku, Anastasija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je odbijala da obavlja bračne dužnosti u pogledu potomstva. Zbog ovoga ju je muž mučio glađu i zatvaranjem u tamnicu. Ali razgoropadio se tek kada je otkrio da njegova supruga u potaji obilazi tamnice u kojima su zatočeni nesrećni hrišćani. Tek tada ju je bacio na muke.

Veruje se da sveta Anastasija pomaže ženama u nevolji, da štiti od zamki zlih sila, od bolesti, da nudi spas kada osećate da ste zapeli u lošim okolnostima i da se vrtite u začaranom krugu, a na današnji dan treba otići u crkvu i pomoliti se ovoj svetiteljki.

Evo i molitve kojom bi trebalo da joj se obratite:

O, mnogostradalna i premudra velikomučenice Hristova Anastasija! Ti dušom na nebu kraj Prestola Gospodnjeg stojiš, i, datom ti od Boga blagodaću, na zemlji mnoge isceljuješ. Prizri milostivo na ljude koji pritiču moštima tvojim s molitvom za pomoć, uznesi Gospodu svete molitve za nas, grešne, i izmoli grehova naših otpuštenje, bolesnima iscelenje, nevoljnicima i paćenicima brzu pomoć. Umoli Gospoda da nam svima podari hrišćansku končinu i dobar odgovor na Strašnom sudu Svome, da se udostojimo da skupa s tobom slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha u sve vekove. Amin!

Kada je ostala udovica jer se njen suprug udavio na putu ka Persiji, Anastasija je muževljevo bogatstvo razdelila siromašnima i nesrećnim hrišćanima.

Nakon toga odlazi u Makedoniju gde takođe pomaže progonjenim hrišćanima. Kada je zbog svog delovanja utamničena jedan od njenih dušmana je poželeo da je iskoristi. Spasla se jer je ovaj najednom oslepeo i umro.

Osuđena je na smrt glađu, ali je i nakon trideset dana bez hrane i dalje bila živa. Potom su je sa još nekoliko hrišćana stavili na lađu koja je trebalo da bude potopljena. Ali i ovaj put nije nastradala.

Na kraju je nad vatrom privezana nogama i rukama za četiri koca i tako je preminula 304. godine.

Njen manastir se nalazi u Grčkoj 30 kilometara od Soluna.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Danas slavimo SVETU ZAŠTITNICU ŽENA! Sveta Anastasija će pomoći svakome ko joj je obrati MOLITVOM, nemojte nikako da ZABORAVITE OVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024

Danas se pravoslavna crkva posvećuje Svetoj Anastasiji Uzorešiteljnici, cenjenoj i voljenoj kako među pravoslavcima, tako i među rimokatolicima. Malo toga je poznato o njenom životu, ali veruje se da je rođena u rimskoj porodici s paganinskim ocem i hrišćanskom majkom. Uprkos pritiscima da stupi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.