Danas je Sretenje: Ovo su običaji i verovanja; neudate devojke treba dobro da obrate pažnju

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 09:45

Danas je Sretenje: Ovo su običaji i verovanja; neudate devojke treba dobro da obrate pažnju

Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu, danas slave Srpska pravoslavna crkva i vernici. Ovaj dan je u crkvenom kalendaru označen crvenim slovom.

Prvi susret Boga i čoveka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog Mesije koga je u naručje primio pravedni starac, poznat kao sveti Simeon Bogonosac, slavi se uvek četrdesetog dana po Božiću.

Sretenje je jedan od 12 najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << praznika hrišćanstva, a sama reč "sretenje" označava susret.

Ovaj praznik praznuje se od samog početka hrišćanstva, ali je kao svečanost uveden tek u šestom veku u vreme cara Justinijana.

Susret zime i leta

Smatra se da se na današnji dan susreću zima i leto. Veruje se da na Sretenje mrazevi popuštaju, a priroda se sprema za lepše vreme i dolazak proleća i leta.

Veruje se da će, ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi izađu iz jazbine, uplaše se svoje senke i vrate se na spavanje, zima potrajati još šest nedelja.

Ako je dan oblačan, medvedi neće videti svoju senku i neće se vratiti u jazbinu, što označava kraj zime.

Verovanje koje prati mlade devojke

Postoji verovanje da neudate devojke treba dobro da pripaze kojeg muškarca će ujutru prvog sresti, jer će i budući mladoženja ličiti na njega.

Veruje se da, ako devojka prvo sretne crnomanjastog muškarca, za takvog će se udati, a ako sretne plavog, deliće svoj život s njim. Isto važi i ukoliko sretne zdravog, bogatog, siromašnog ili bolesnog.

Srbija na ovaj veliki praznik obeležava Dan džavnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danas je Sretenje: Ovo su običaji i verovanja; neudate devojke treba dobro da obrate pažnju

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 15.Feb.2024

Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu, danas slave Srpska pravoslavna crkva i vernici. Ovaj dan je u crkvenom kalendaru označen crvenim slovom. Prvi susret Boga i čoveka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.