Da vidite čudo neviđeno, Bjel’ Vilindar usred Gore Svete: Na Atos NE MOŽE kročiti ŽENA ni DETE, a u Hilandaru važe još STROŽIJA PRAVILA, evo koja su

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 22:37

"Da vidite čudo neviđeno, Bjel’ Vilindar usred Gore Svete": Na Atos NE MOŽE kročiti ŽENA ni DETE, a u Hilandaru važe još STROŽIJA PRAVILA, evo koja su

Procedura poste ovog manastira podrazumeva niz zabrana i dozvola

"Ni jedno mesto na zemlji se sa ovim ne može uporediti" napisao je Sveti Sava u Hilandarskom tipiku.

Hilandar je srpski manastir koji se nalazi u severnom delu Svete Gore Atonske, države pravoslavnih monaha koja postoji više od hiljadu godina.

Sveta Gora je samoupravna zajednica pravoslavnih monaha. Poluostrvo je dobilo ime po planini Atos >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << , koja se na samom jugoistočnom kraju Svete Gore iz mora uzdiže na do visine od 2.033m. 

Danas na Svetoj Gori postoji 20 suverenih manastira i nema drugih naselja osim monaških. Manastiri čine Sveštenu opštinu čije je administrativno sedište u varošici Kareji. Među njima je i Hilandar, manastir koji predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti.

Sveta Gora je jedan do najvažnijih centara pravoslavlja na svetu. Po predanju, Presveta Bogorodica je putujući brodom na Kipar zbog nevremena pristala na Atos. Mnogobožačko stanovništvo je prihvatilo njenu propoved i čuda koja je činila. Tada su Atonci dobili svoje prvo krštenje. Odlazeći, ona im reče:

- Neka ovo mesto bude moj udeo, predat mi od Sina i Boga mog. Blagodat Božija neka bude na mestu ovome i na onima koji ovde žive s verom i pobožnošću, čuvajući Njegovu zapovest.

 Od tada pa do danas, Presveta Bogorodica je Zastupnica i Igumanija cele Svete Gore, a Sveta Gora se naziva još i "Vrt Presvete Bogorodice".

Svetogorska monaška zajednica je stara preko hiljadu godina. Prvi put se spominje 885. godine u povelji cara Vasilija I koji je tada stavlja pod svoju zaštitu. Najstariji manastir na Svetoj Gori je Velika lavra koju je 963. godine osnovao Sveti Atanasije Atonski.

Kako doći do Svete Gore

Na Svetu Goru se ulazi isključivo brodom, iz pristaništa koja se nalaze u Jerisosu i Uranopolisu. Ranije je postojala mogućnost kopnenog dolaska na Svetu Goru u slučaju da brodovi ne saobraćaju, ali ta opcija je ukinuta. Ukinuta je i opcija dnevnog posećivanja Svete Gore bez noćenja.

Da biste došli na Svetu Goru, potrebno je da prethodno tražite i dobijete blagoslov za posetu i boravak u manastiru, a zatim da na dan dolaska preuzmete dozvolu, takozvani Diamonitirion, za boravak na Svetoj Gori. To je sve što se tiče propisa, ako se ne računaju vanredne situacije poput epidemije koronavirusa koja je, u poslednje tri godine, ograničila broj poseta i dolazak u manastir.

Obilazak Hilandara

Da vidite čudo neviđeno, / Bjel’ Vilindar usred Gore Svete, / Zadušbinu Save Svetitelja / I njegova oca Simeuna. (Srpska narodna pesma)

Hilandar predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti. Kroz vekove, relativno zaštićen od napada i pljačkanja, u sigurnosti Svete gore Atonske i njene autonomije, bio je pošteđen sudbine koja je zadesila skoro sve druge srpske manastire.

U Hilandaru je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka, tako da on u današnje vreme predstavlja najznačajniju riznicu srpske srednjovekovne kulture uopšte.

Sazidao ga je prvi srpskij kralj Stefan Nemanja (u crkvenim knjigama i u Kalendaru pod monašeskim imenom Svetog Simeona Mirotočivog poznati), otac Svetg Save, kao što svedoči i njegova hrisovulja iz koje se vidi da je on ovo mesto, nazvano Hilandar, hram Vovedenija Presvete Bogorodice, porušeno našao, i na njemu crkvu sazidao.

Procedura za ulazak na Svetu Goru i posetu njenim manastirima, naročito onome ko prvi put dolazi, može izgledati komplikovana. Posete Svetoj Gori su ograničene i manastir Hilandar je dužan da se pridržava odgovarajuće procedure. Međutim, danas je ona znatno lakša i jednostavnija nego što je bila ranije. O tome svedoči i sve veći broj poklonika koji tokom cele godine, a posebno leti, posećuju Svetu Goru.

Veoma je važno da se vekovni poredak i poseban način života prilagođen monaškom podvigu očuva. Zbog svega toga, kodeks ponašanja i oblačenja se mora poštovati.

Pravila u manastiru

Igumanijom Svete Gore se smatra sama Bogorodica Djeva. Po drevnoj tradiciji na Svetoj Gori je na snazi AVATON ("ne kročiti"). U muške manastire u kojima važi "avaton" ne može da kroči ženska noga.

Ne samo ženska noga, nego niko ko nije najavljen za ulazak na Svetu Goru. Onima koji nisu pravoslavne vere treba posebna dozvola za posetu. Mlađima od 12 godina (bez obzira na pol) je zavraanjen ulazak na Svetu Goru.

Put na Svetu Goru i u Hilandar nije turistička poseta i da se ne mogu očekivati sve pogodnosti koje prate takve aranžmane. Npr. može se desiti da nekim danima ni jedan brod ne saobraća zbog lošeg vremena, te da je neophodno ili odložiti posetu ili je produžiti.

Da bi se došlo na Svetu Goru, potrebno je da prethodno tražite i dobijete blagoslov za posetu i boravak u manastiru, a zatim na dan dolaska preuzmete dozvolu za boravak na Svetoj Gori – DIAMONITIRION (ΔΙΑΜΟΝΗΤΉΡΙΟN).

Diamonitirion izdaje Sveštena epistasija Svete Gore (izvršni organ Sveštene opštine – institucionalizovane zajednice svih 20 svetogorskih manastira) preko svoje pokloničke kancelarije.

Posle davanja blagoslova i rezervacije smeštaja, gostoprimac manastira Hilandara najavljuje vašu posetu za dogovoreni datum Pokloničkoj kancelariji Svete epistasije Svete Gore u Uranupolisu, u kojoj na dan ulaska na Svetu Goru, uz novčanu nadoknadu, možete podići diamonitirion.

Čim stignu u manastir, gosti se posluže u gostoprijemnici i upišu u knjigu gostiju. Pri tom dobiju potrebne informacije, a zatim se smeštaju u sobe. Noćenje je besplatno, a takođe i hrana.

Ostala pravila

Posetioci mogu učestvovati na svim bogosluženjima, pričestiti se (ukoliko su se ispovedili i od svog duhovnika dobili blagoslov za pričest), celivati mošti svetih, prošetati do pirga (kule) Kralja Milutina, takođe i do Starog manastira Sv. Vasilija (Hrusija), koji se nalazi na obali, a udaljen je oko 2,8 km od Hilandara (pola sata hoda), posetiti manastirsku knjižaru (prodavnicu). Za sve dodatne informacije, nedoumice i savete treba pitati gostoprimca po dolasku u manastir.

Nije dozvoljeno glasno pevanje, buka, glasni razgovori.

Upotreba kompjutera, kao i svih vrsta nosača zvuka (bez slušalica), takođe nije dozvoljena, jer se time narušava blagoobraznost zajedničkog života.

Snimanje kamerom je zabranjeno, kako u Sv. Manastiru, tako i na celoj Svetoj Gori. 5. Fotografisanje unutar zidina Sv. Manastira nije dozvoljeno. Monahe uopšte nemojte fotografisati bez njihovog blagoslova.

Nemojte pušiti unutar Sv. Manastira, i u oko gostinjskog konaka i svim prostorijama za zajednički život. Pušenje je dozvoljeno samo kod telefonske govornice.

U sobama, hodnicima, kao i u toaletima, posetioci su dužni da budu obučeni pristojno. Nije dozvoljeno donošenje hrane iz trpezarije u sobe (osim uz blagoslov za bolesne), kao i konzumiranje alkohola van trpeze.

Kupanje u moru na celoj Svetoj Gori nije dozvoljeno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.