Da li znaš šta je INTOLERANCIJA NA LAKTOZU? Ako primetiš neki od OVIH simptoma, HITNO se javi LEKARU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2021, 17:36

Da li znaš šta je INTOLERANCIJA NA LAKTOZU? Ako primetiš neki od OVIH simptoma, HITNO se javi LEKARU!

Ovaj poremećaj je čest i smatra se da ga ima čak 75 odsto svetske populacije.

Laktozna netolerancija, odnosno intolerancija na laktozu predstavlja poremećaj varenja.

Osnovni problem sa kojim se susreću osobe sa ovim poremećajem jesu probavni problemi kao posledica konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda.

Ovaj problem nije bezazlen i može vrlo negativno da utiče na zdravlje i kvalitet života.

U pitanju je poremećaj varenja koji je izazvan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nemogućnošću probave laktoze - glavnog ugljenog hidrata u mlečnim proizvodima.

Biti intolerantan ne znači i biti alergičan na mleko. Netolerancija predstavlja poremećaj varenja šećera laktoze, a alergija burnu reakciju imunog sistema na protein koji se nalazi u mleku.

Različite simptome - lakše i teže, uključujući naduvenost, dijareju i grčeve u stomaku, može da izazove čak i konzumiranje manjih količina mlečnih proizvoda. Osobe koje imaju ovaj problem jednostavno nemaju dovoljno enzima laktaze koji je neophodan za varenje laktoze.

Postoje dve glavne vrste laktozne netolerancije - primarna i sekundarna.

Ova laktozna netolerancija se najčešće javlja i uzrokovana je smanjenjem proizvodnje laktaze sa godinama, pa se samim tim laktoza slabo apsorbuje. Kod nekih populacija je češći nego kod drugih i može biti delimično uzrokovana genima.

Ova vrsta netolerancije se retko javlja i uglavnom je uzrokovana bolešću, kao što je infekcija helikobakterijom, ili nekim ozbiljnijim problemom kao što je celijaklija. Upala u zidu creva može da dovede do privremenog pada proizvodnje laktaze.

Ukoliko ne odreagujete na vreme i ne potražite pomoć, intolerancija na laktozu može da prouzrokuje ozbiljne probavne probleme.

Problemi sa laktozom mogu da se drže pod kontrolom adekvatnim lečenjem, ili adekvatnom zamenom za laktozu.

Ukoliko osetite neki od ovih simptoma, neophodno je da se odmah javite svom lekaru koji će obaviti osnovne analize i uputiti vas na specijalistu koji će uspostaviti dijagnozu i odrediti dalji tok lečenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.