Da li trudnice mogu da lete avionom? Kompanije vas neće pustiti bez jednog papira od lekara

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 09:17

Da li trudnice mogu da lete avionom? Kompanije vas neće pustiti bez jednog papira od lekara

Trudnoća i letenje može biti zamarajuće iskustvo, posebno ako je putovanje duže od 4 sata.

Trudnice su često u nedoumici da li smeju da lete avionom, i do kog perioda im je to dozvoljeno.

Opšta preporuka je da je letenje avionom do 36. nedelje bezbedno, navodi Nacionalna i zdravstvena služba Velike Britanije.

Međutim, ako ste u 37. nedelji trudnoće, avio kompanije vam neće dozvoliti da letite. Isto važi i za blizanačke ili višeplodne trudnoće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon 32. nedelje.

Razlog je to što su od tada veće šanse za porođaj.

Ako je trudnoća teška ili ste u opasnosti od komplikacija, pre putovanja je obavezno da se konsultujete sa svojim lekarom.

Kada napunite 28. nedelju trudnoće, većina kompanija će tražiti potvrdu od lekara, ne stariju od sedam dana, gde treba da stoji predviđeni datum porođaja, ali i opšte stanje žene.

Treba napomenuti i to da letenje duže od 4 sata može povećati rizik od duboke venske tromboze. Ako je putovanje dugo, razmislite o tome da nosite kompresijske čarape, ali i da svakih 30 minuta ustanete da prošetate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.