Da li ŽENE MOGU DA SE PRIČESTE TOKOM MENSTRUACIJE? Veroučiteljka rešila večitu dilemu, naglasila i stav PATRIJARHA PAVLA

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 12:14

Da li ŽENE MOGU DA SE PRIČESTE TOKOM MENSTRUACIJE? Veroučiteljka rešila večitu dilemu, naglasila i stav PATRIJARHA PAVLA

Ona je odgovorila na večitu dilemu Srpkinja

Mlada veroučiteljka, Andrea Kereš, redovno na svom Instagram profilu deli svoja mišljenja o različitim moralnim i društvenim temama, ali i onih koji se tiču religije, svakako najviše.

Ovog puta se osvrnula na još jednu pravoslavnu temu, te je na svom Instagram profilu podelila dilemu koja je mučila mnoge žene - da li žene mogu da uđu u crkvu i da se pričeste tokom menstruacije?

Ona se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na početku odmah zapitala zašto se danas uopšte postavlja ovakvo pitanje i naglasila da svi treba da razmislimo u kakvom su položaju žene bile ranije, a u kakvom su sada.

- Patrijarh Pavle je govorio da menstrualni ciklus ne čini ženu ritualno nečistom, a onda potpuno neočekivano donosi zaključak da se žena tokom ciklusa ipak ne može pričestiti? - rekla je ova veroučiteljka.

A post shared by Andrea Kereš (@verouciteljka)

Andrea se i zapitala zašto mnogi i dalje žive po Starom zavetu, ali je istakla da joj je i drago što postoje oni koji su bolje osvešćeni.

- Hristos je došao na zemlju pre 2000 godina da bi nas rešio svih ovih besmislenih pravila koja nas udaljavaju od Boga. - podsetila je ona.

"Više puta sam kao svještenik dobio pitanje da li žene mogu da budu u crkvi i da se pričešćuju kada imaju menstrualni cilklus. Odgovor je da MOGU. Odgovor nije moj, već sam ga našao u drevnoj 'Sirijskoj didaskaliji' iz 4. vijeka u kojoj se jasno kaže da je Duh Sveti taj koga nosimo u sebi, koga smo dobili na našem tijelu na krštenju, koji nas privodi Hristu, koji nas uvodi u ckrvi, koji nas osvećuje i koji nas spasava. Duh nas vodi ka Hristu Spasitelju. Dakle, nikakve tjelesne, prirodne nečistote ne mogu da nas odvoje od Boga", istakao je episkop diseldorfski, vladika Grigorije, takođe na svom profilu.

A post shared by Владика Григорије (@vladika.grigorije)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.