DISKUS HERNIJA – shvatite je ozbiljno!

Izvor: Lepota i zdravlje, 15.Avg.2014, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DISKUS HERNIJA – shvatite je ozbiljno!

Odgovara: Daniela Stamenković, instruktor u sportu (fitness i bodybuilding)

065/25 85 529




P: U poslednjih pet godina, otkako studiram, dobila sam na kilaži 23 kg. Trenutno držim dijetu, ali sve to ide sporo bez fizičke aktivnosti jer je ona kod mene nula. Imam 24 godine, 72 kg trenutno, imala sam 80, a visina 154 cm. Imam problem sa diskus hernijom u lumbalnom delu kičme, pa me interesuje koje vežbe da radim i da li mogu ići u teretanu? Udajem >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << se za tri meseca i želela bih da smršam koliko god mogu… Kome da se obratim za treninge? Ana Nađ

O: Ana, verujem da znate da je diskus hernija veoma ozbiljna dijagnoza i da se strogo morate pridržavati saveta fizijatra! Odstupanja nema. Nikako ne smete da se oslonite na fitnes instruktore koji nemaju ni znanja ni iskustva u radu sa klijentima sa tako ozbiljnim problemom, pogotovo što ne postoje dve iste diskus hernije, pa tako ni lečenje nije isto za svakoga. Baš iz tog razloga, ne bih se usudila da vas treniram, osim da prepisane vežbe radimo zajedno i pratim da li ih izvodite pravilno. Vežbanje sa opterećenjen (u teretani) se ne preporučuje i ponoviću se: posavetujte se sa vašim lekarom. Veoma je važno da se pridržavate svega što vas je posavetovao!

Redovnim izvođenjem vežbi koje ste dobili od fizijatra, a koje nikako ne biste smeli da preskočite ni jedan dan, ojačaćete muskulaturu oko lumbalnog dela kičme (gornji, a pogotovo donji mišići trbuha, mišići zgloba kuka, mišići guze i mišići donjeg dela leđa), i na taj način smanjiti postojeće bolove.

Niste mi napomenuli kako se hranite pa ću vas posavetovati da jedete pet do šest puta na dan, i da vam na stolu uvek bude žitarica i voća (jedete u prepodnevnim časovima), zelenog povrća (u neograničenim količinama), ribe, belog mesa i mnogo vode i limuna.

P: Nakon drugog porođaja (pre četiri godine) ostali su mi razdvojeni trbušni mišici i tu se pojavila mala kila koja ne iskače, ali je prisutna. Verovatno zbog slabosti mišića meni je stomak stalno naduven. Postoje li vežbe koje smem i treba da radim da ojačam trbusnjake? Hvala. Tijana

O: Tijana, nadam se da ste se posavetovali sa lekarom oko problema koji imate. Nedavno sam jednoj mladoj dami pisala o tome kako da ojača trbušni zid, ali kao ni kod vas nisam imala uvid u to kako se hrani. Moguće je da vam je stomak naduvan od pojedinih namirnica koje vam ne prijaju. Ako ste u mogućnosti, prekontrolišite stolicu i pokušajte da pratite reakcije vašeg stomaka na pojedine namirnice.

Vežbe koje će ojačati trbušni zid su: podizanje nogu na kosoj klupi, na strunjači ili viseći zatim otkloni trupa ležeći, na rimskoj klupi ili stojeći, sa bučicama. Obavezno se i istežite nakon vežbanja, a pre izvođenja porazgovarajte sa lekarom.

Imate pitanje za fitness instruktora? Postavite ga OVDE, a mi ćemo odgovor objaviti na portalu.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.