Čuvenu ŠOPSKU SALATU uvek naručujete u RESTORANU, a ovo je JEDINI originalni recept - Većina je pogrešno priprema, uz 1 dodatak je UKUSNIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2024, 17:59

Čuvenu ŠOPSKU SALATU uvek naručujete u RESTORANU, a ovo je JEDINI originalni recept - Većina je pogrešno priprema, uz 1 dodatak je UKUSNIJA

Šopska salata toliko je bogata i ukusna da je postala neizostavan deo svake trpeze. Krastavci, paprike, paradajz, luk i slani sir kombinacija su koja ide uz bukvalno svako jelo. A da li ste se ikada zapitali ko su Šopi, pema kojima je i ova čuvena salata dobila ime.

Šopska salata je tradicionalno jelo balkanske (najviše srpske, bugarske, makedonske i češke) kuhinje, a ime je dobila po Šopima.

Neki naučnici pretpostavljaju da su Šopi „potomci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jednog od osam plemena Pečenega, koje je car Konstantin Sedmi Porfirogenit nazivao Tsoponi, naseljeni između Kratova i Sofije” kako u knjizi „Balkanski svetovi” navodi Trajan Stojanović. Feliks Kanić u svom putopisu „Srbija” je zabeležio da „Šopovi žive na teritoriji balkanskog prevoja Ginci do južno od Sofije”.

Šopskih porodica ima i u timočkom slivu, u okolini Zaječara. Oni se u tom kraju nazivaju i Tetevencima po gradu Tetevenu u Bugarskoj iz čije okoline su se raselili u toku 18. veka.

Jovan Cvijić je utvrdio da su ovo iseljavanje izazvali zulumi turskih pljačkaških četa u kojima je bilo i Arbanasa. Jovan Cvijić navodi da su „Šopi između Vrace i Vidina bežali u Staru planinu, neki su prešli Dunav i iselili se u Vlašku, Besarabiju i Banat”.

Dolazeći u naše krajeve mešaju se sa Vlasima, Srbima i Cincarima., i jedni drugima prenose svoj jezik, kulturu pa i način ishrane. Bavili su se stočarstvom i u svojim katunima ili bačijama, gde su preko ljeta boravili isterujući ovce na ispašu, spremali kvalitetan sir (nisu vadili kajmak).

I eto svetski poznate salate, pišu Nezavisne novine.

Kada bi kralja Aleksandra Karađorđevića iznervirao Nikola Pašić, a to je bivalo često, kralj bi ga ispratio rečima: „Otac ga njegov Šopski”.

Kako se pravilno priprema salata?

- 200 g belog slanog sira

- 3 paprike babure

- 3 paradajza

- 3 sveža krastavca

- 1 velika glavica ljubičastog luka

- 2-3 grančice svežeg peršina

- 2-3 kašike ulja

- 2-3 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta

Operite paradajz i paprike, krastavac oljuštite. Papriku prerežite napola, odstranite joj peteljku i semenke, pa je narežite na podjednake kockice.

Paradajz i krastavce takođe naseckajte na kockice. Luk oljuštite, pa deo narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.

Naseckano povrće prebacite u dublju posudu (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga sirćetom i uljem i dobro izmešajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte sitno rendan slani sir, pa sve pospite seckanim peršinom.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.