Crvenokosi skloniji raku kože, seda kosa dobar znak

Izvor: NaDlanu.com, 20.Jul.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvenokosi skloniji raku kože, seda kosa dobar znak

Boja kose je indikator zdravstvenog stanja, ustanovila je nova španska studija, pa je tako seda kosa zapravo znak dobrog zdravlja.

Crvenokosi su najskloniji opasnim bolestima, narošito raku kože. U toj posljednjoj studiji proučavali su dve vrste melanina - eumelanin i feomelanin. Melanin je inače pigment koji daje boju koži i kosi. Eumelanin daje smeđu i crnu boju, a feomelanin crvenu boju i bakarne nijanse. Za razliku od eumelanina, feomelaninu je potreban glutation kako bi proizveo >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << boju. Glutation je antioksidans koji štiti ćelije od slobodnih radikala, a kako ga feomelanin veže za sebe on ne može sa spreči uništavanje ćelija, što ljude s crvenim pigmentom čini osetljivijima na bolesti, prenosi sajt "24sata.hr" pisanje Daily Mail-a. Što je veći nivo feomelanina to je veće oštećenje ćelija i nivo oksidacijskog stresa, neravnoteže između slobodnih radikala i ćelija koje ih razgrađuju. Za razliku od crvene kose, seda kosa koja je posljedica nedostatka melanina, ukazuje na dobro zdravstveno stanje i nizak nivo oksidacijskog stresa, a samim tim i na dobar imunitet, potvrdila je studija.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.