Crevima su POTREBNE ove BAKTERIJE - Farmaceut savetuje kako da popravite varenje, a time i celokupan imunitet

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2023, 13:29

Crevima su POTREBNE ove BAKTERIJE - Farmaceut savetuje kako da popravite varenje, a time i celokupan imunitet

Svima su potrebni ovi sastojci!

Unutrašnjost naših creva je prekrivena crevnim resicama koje im povećavaju površinu, a ovaj zaštitni sloj funkcioniše kao sistem "obezbeđenja" i predstavlja barijeru protiv infekcija.

Veliki deo našeg imunog sistema je smešten, dakle, u našem sistemu za varenje. Njegove ćelije proizvode velike količine antitela, čime nas štite od najrazličitijih bolesti. Istraživači procenjuju da se oko 80 procenata našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << imuniteta upravo tako formira, a o načinu na koji probiotici mogu budu od koristi razgovarali smo sa magistrom farmacije i nutricionistom Anom Lipovac.

- Crevna flora obavija unutrašnjost creva, čija površina, zahvaljujući svim crevnim resicama i mikroresicama, zauzima ogromnu površinu, veličine dva teniska terena! Naša crevna flora dobila je danas stručan naziv mikrobiom. Mikrobiom podrazumeva `koktel` od preko 500 vrsta `dobrih i loših` bakterija, težak skoro dva kilograma i uključuje trilione crevnih bakterija - objašnjava mr Lipovac.

Prema njenim rečima, broj i efikasnost "dobrih" bakterija može se poboljšati probioticima. Oni time pomažu u povećanju proizvodnje važnih imunoloških citokina, odgovornih za držanje virusa pod kontrolom.

Mr Lipovac za jačanje imuniteta preporučuje sledeće tipove probiotika:

Bifidobacterium lactis (B. lactis) je probiotska bakterija koja živi u crevima je ujedno i najviše proučena i klinički najbolje istražena vrsta Bifidobakterija i najčešći je sastojak u probiotskim preparatima.

Pored toga što pomaže kod problema s varenjem, pozitivno utiče na imuni sitem. Sprovedena je studija na svinjama koje su bile zaražene parazitom i pokazalo se da se, primenom B. laktis (5BB-12), imuni odgovor u crevima promenio - imunološka reakcija u vidu alergije od parazita se smanjila.

Bifidobacterium Bifidum: Ovo je takođe jedna od najbrojnijih bakterija koje tradicionalno koloniziraju naš digestivni trakt i vaginalnu sluzokožu.

Bifidobacterium Bifidum smanjuje Ph sredinu creva, tj. čini sredinu kiselijom čime sprečava rast i razmnožavanje patogenih bakterija, čime se smanjuju antiinflamatorna svojstva u digestivnom traktu.

Bifidobacterium Infantis: Ovo je bakterija koja se sreće kod beba. On se suprotstavlja simptomima dijareje tako što uklanja patogene koji je izazivaju. Takođe proizvodi važne vitamine u crevima kao što su folna kiselina, vitamin B1, B3, B6 i biotin, a odgovoran je i za zaštitu od alergijskih reakcija i upalnih procesa creva.

Da bi probiotici uspešno delovali, važno je i da ove bakterije imaju dovoljno "dobre hrane" na raspolaganju. Ovu hranu nazivamo prebioticima. Mr Ana Lipovac je posvećena naročito ovoj temi, budući da se kao nutricionista bavi i pitanjem stimulisanja broja i vrsta dobrih bakterija u crevima.

- Dobre bakterije se hrane dijeteskim vlaknima, pa se namirnice bogate vlaknima i nazivaju prebiotičke namirnice - kaže nam mr Lipovac. "To su u prvom redu: luk, beli luk, praziluk, paškanat, spanać, kupus, ali i sve mahunarke, kao i voće."

Probiotici se mogu nabaviti i kao farmaceutski preparati, a kada se kombinuju sa probioticima, nazivaju se simbiotici.

- Važno je naglasiti da se sami probiotici razlikuju po svom sastavu, recepturi i tehnologiji izrade. Studija iz 2016. koju je sproveo Univerzitet Kalifornija-Dejvis koristila je analizu DNK da bi uporedila bakterije navedene na etiketama u 16 komercijalnih proizvoda sa stvarnim sadržajem proizvoda. Studija je otkrila da je samo jedan od 16 proizvoda sadržavao sojeve oglašene na etiketi - mnogi su sadržavali potpuno različite vrste bakterija. Zato je najbolje kupiti od kompanije koja može potvrditi da njihov proizvod zapravo sadrži sojeve za koje tvrdi da sadrži - kaže mr Lipovac.

Ona savetuje da se dobro informišete pre kupovine i uzimanja probiotika, a onda naravno i da proverite kroz sopstveno iskustvo: da li se manje razboljevate i da li su se infekcije od kojih ste ranije patili (bešika, kožni, vaginalni problemi) proredile.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.