Izvor: Lepota i zdravlje, 16.Sep.2021, 18:04
Čorba od budneve je idealan uvod u jesen!
Čorba od bundeve je naš izbor za ovonedeljnu rubriku #štazavečeru. Bundeva je bogata je brojnim vitaminima i mineralima, kao što su vitamin C, te vitamini grupe B – B1, B2, B3, B6, niacin i folna kiselina. Od minerala najviše sadrži kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe. Osim toga, sadrži pektine i celulozu, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, a sastoji se od 90% vode te je idealna dijetalna namirnica jer sadrži malo kalorija. Takođe je izuzetno bogata beta-karotenom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << snažnim antioksidansom, koji se u telu pretvara u vitamin A i zaslužan je za zdravlje kože, kose i noktiju. Pročitajte i… Bundeva utiče na dobro raspoloženje Pored toga, vitamin A može pomogne u borbi sa infekcijama. Najnovija istraživanja pokazala su da je vitamin A posebno važan za jačanje crevne sluznice, čineći je otpornijom na infekcije. Beta-karoten održava bolji vid, tako što pomaže mrežnjači da apsorbuje svetlost. Ostali mikronutrijenti u bundevi takođe pomažu u jačanju imuniteta, uključujući vitamine C i E, gvožđe i folate. Ulje od bundeve takođe je veoma lekovito i upotrebljava se u kulinarstvu. Bogato je omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje daju telu energiju, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa, kao i centralnog nervnog sistema. Stoga, bundevu treba uvrstiti u dnevni meni, naročito kada joj je vreme, u jesen. Evo i načina kako to možete da uradite. Čorba od bundeve Sastojci: 1,2 kg bundeve 1 crni luk 2 čena belog luka 3 šolje supe od povrća 1 šolja vode 1/2 šolje biljne pavlake so, biber, peršun Isprobajte i… Čorbu od praziluka Način pripreme Oljuštite bundevu i očistite od semenki. Iseckajte na kockice i stavite u šerpu. Dodajte iseckan beli i crni luk i prelijte vodom, toliko da prekrije sadržaj. Zagrejte do ključanja, smanjite vatru i ostavite da se kuva dok ne omekša (oko 30 minuta). Sklonite sa vatre i propasirajte. Vratite na ringlu, nalijte supu od povrća, so i biber po ukusu i ostavite da se kuva još 15 minuta. Sipajte biljnu pavlaku, promešajte i kuvajte još nekoliko minuta. Dodajte svež peršun i poslužite toplo. Predlog: Uz čorbu možete poslužiti i kockice prepečenog hleba, tost ili bruskete. lepotaizdravlje.rs jenifoto/iStock/Getty Images Plus via Getty ImagesThe post Čorba od budneve je idealan uvod u jesen! appeared first on Lepota i zdravlje.
Nastavak na Lepota i zdravlje...