Izvor: Lepota i zdravlje, 22.Okt.2020, 11:02

Čišćenje kuhinje – rešite se ne samo prljavštine, već i bakterija

Čišćenje kuhinje – rešite se ne samo prljavštine, već i bakterija

U kuhinji čuvamo i pripremamo hranu, pa je važno da ta prostorija bude čista i bezbedna. Neki mikrobiolozi smatraju da je to najprljavije mesto u kući jer se u njoj nalaze stalne zalihe hrane za bakterije. Pa ipak, kada je u pitanju čišćenje kuhinje, mnogi ne koriste sredstva za dezinfekciju. Brisanje radnih elemenata sapunicom ili deterdžentom za sudove uklanja prljavštinu i neke mikrobe, ali ne ubija viruse i bakterije. Tome služi dezinfekcija. Da li je onda čišćenje uopšte potrebno? >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << Jeste, jer prljavština može sprečiti da dezinficijensi dođu do klica koje pokušavate da ubijete. Najbolje je prvo koristiti univerzalno sredstvo za čišćenje i krpu od mikrovlakana. Nakon čišćenja, upotrebite drugi proizvod za uništavanje mikroba. Imajte u vidu da nije dovoljno da ga našpricate i odmah obrišete. Da bi pravilno funkcionisali, dezinficijensi tokom određenog vremenskog perioda moraju biti u kontaktu sa tretiranom površinom. Koliko će to trajati zavisi od konkretnog proizvoda, pa je važno da pročitate uputstvo pre korišćenja. (Pročitaj: Napravite red u kuhinji – Šest saveta da sve bude na svom mestu) Čišćenje kuhinje – skrivena legla klica Sudopera i radne površine Sudopera i radne površine su pravo leglo klica, pa ih treba dezinfikovati svakodnevno. Sunđer za pranje sudova To je magnet za mikrobe. Sterilišite ga u mikrotalasnoj pećnici (stavite mokar sunđer u mikrotalasnu na jedan minut) ili mašini za pranje posuđa. Možete ga i iskuvati na svakih nekoliko dana. Zamenite sunđer dva puta mesečno. Ručke  Ručke na vratima frižidera, ormarića i ostave takođe treba redovno čistiti, što mnogi zaboravljaju da učine. (Pročitaj: Ne odustajte od prelepih ukusa i mirisa: Saveti za gajenje začina u kuhinji) Daska za sečenje Često se na daščici za sečenje hrane nalazi veća količina ešerihije koli nego na dasci za wc šolju. Nakon što isečete sirovo meso, operite dasku u mašini za sudove ili je dobro oribajte deterdžentom i vrelom vodom. Delovi električnih uređaja Klice vrebaju na elementima blendera, kao i u kutijama za skladištenje hrane. Razdvojite ih, očistite i temeljno osušite nakon svake upotrebe. Krpe za sudove Krpe za sudove nikada nemojte ostavljati mokre i zgužvane jer će se tako stvoriti idealni uslovi za razvoj mikroba. Promenite ih na svaka tri dana. (Pročitaj: Uz ovih šest saveta, vaš stan će izgledati veće) lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, ShapeThe post Čišćenje kuhinje – rešite se ne samo prljavštine, već i bakterija appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.