Cimet: Blagotvorni miris praznika

Izvor: Lepota i zdravlje, 07.Dec.2014, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cimet: Blagotvorni miris praznika

Cimet je miris praznika koji nas asocira nas na topao čaj i kolače. Ljubitelje ovog začina obradovaće i činjenica da je cimet dobar za zdravlje.

Da li ste znali da samo jedna kašičica cimeta ima isti učinak kao pola šoljice borovnica? Cimet ima prirodna antibakterijska svojstva i posebno je učinkovit protiv ešerihije koli.

Ishrana u kojoj ima cimeta i kurkume smanjuje negativnan učinak masne hrane. Naime, ako dodate malo cimeta u kaloričan obrok smanjiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << te nivo triglicerida u krvi za 30 odsto.

Naučnici su otkrili da ekstrakt cimeta koji je bogat antioksidansima smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Cimet takođe usporava pražnjenje želuca što smanjuje naglo podizanje šećera u krvi nakon obroka te pojačava delotvornost insulina.

Samo miris cimeta poboljšava naše kognitivne sposobnosti, a unošenje u organizam znatno pojačava funkcije mozga. Cimet ubrzava vizuelno-motoričke reakcije i pojačava koncentraciju. Postoji čak i istraživanje koje ukazuje na to kako cimet smanjuje upale moždanih ćelija nakon udaraca ili moždanog udara.

8 načina kako uvrstiti cimet u svakodnevnu ishranu

Ni u čemu nije dobro preterivati, pa tako ni s cimetom. Ne preporučuje se više od pola kašičice cimeta dnevno.

Izvor: tportal.hr, M.K.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.