ČAŠA VINA DNEVNO IPAK NIJE DOBRA ZA ZDRAVLJE! Stručnjaci razbili uvreženi mit o kom se priča decenijama unazad

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2023, 19:51

ČAŠA VINA DNEVNO IPAK NIJE DOBRA ZA ZDRAVLJE! Stručnjaci razbili uvreženi mit o kom se priča decenijama unazad

Nakon ovoga stavićete prst na čelo, pre nego posegnete za istim.

Čaša vina svake večeri ne koristi našem zdravlju, upozorili su naučnici. Istraživači tvrde da čak i mala konzumacija alkohola, definisana kao jedno piće dnevno, može učiniti ljude debljima, što pak može dovesti do dijabetesa tipa 2.

Studija, koja je uključila podatke više od 400.000 Britanaca, pridonosi decenijama dugoj raspravi o štetnosti umerenog pijenja. Neka istraživanja su pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da svakodnevno pijenje može sprečiti niz bolesti. Druga su pak tvrdila da je čak i mala količina alkohola opasna.

Sada se pokazalo da su ljudi sa svakim dodatnim pićem nedeljno imali 0.36 kilograma više masti i 10 posto veće šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

“Otkriće da su oni koji često piju deblji od onih koji ne piju alkohol nije iznenađenje. S razlogom govorimo o pivskim stomacima. Nadamo se da će naše istraživanje pomoći ljudima da razumeju rizike povezane s pijenjem alkohola. Želimo da podstaknemo opštu populaciju da odabire zdrava ponašanja”, izjavio je Kristofer Snouvdon, rukovodilac odeljenja za ekonomiju stila života pri Institutu za ekonomska pitanja.

Rezultati nove studije su objavljeni u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, ali kritičari tvrde da su akademici sa Univerziteta Mekgil u Kuebeku proveli promatračku studiju. Drugim rečima, promatrali su samo podatke poput indeksa telesne mase i unosa alkohola, ali ne i dodatne činioce koji bi mogli da utiču na težinu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.