Izvor: GlamDama.com, 23.Nov.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEAUTY LEKCIJA: TONER

Od svih standardnih koraka u nezi kože, toner je verovatno najneshvaćenijih proizvoda na tržištu. Mnoge žene ga koriste, ali malo njih zna zašto ili šta on zapravo radi. Za početak, toner se nanosi posle sredstva za čišćenje kože, a pre hidrantne kreme ili seruma. Služi tome da očisti svu preostalu prljavštinu ili masnoću koja je ostala posle sredstva za čišćenje, i da osveži kožu. Veoma pogrešno shvatanje kod tonera jeste to da mnoge žene veruju da je on neophodan korak u >> Pročitaj celu vest na sajtu GlamDama.com << svakodnevnoj nezi kože. Nije. Sa izuzetkom masne i veoma masne kože lica, mnoge žene mogu postići regulisani balans na svojoj koži i normalnom negom.
Postoje tri osnovne kategorije tonera: osveživači, tonici i astrigenti (sredstvo koje skuplja).
Osveživači:
Osveživači su najblaži toneri i njihova uloga je da uhvate vlažnost u koži i da je spreče da ispari. Oni su skoro uvek bez alkohola i često sadrže ovlaživače i ekstrakte koji pomažu pri smirivanju i osveživanju kože.
Tonici:
Tonici su neznatno jači od osveživača i njihova uloga je da očiste višak sebuma dok i dalje čuvaju kožu od dehidracije. Oni mogu sadržati malu količinu alkohola, ali se često oslanjaju na ekstrakte kao što su kofein, limunska kiselina i zeleni čaj da odrade deo skupljanja. Često se koriste da bi se koža pripremila za naredne korake nege i najzastupljeniji su toneri na tržištu.
Astrigenti:
Astrigenti su nasuroviji i potencijalno najštetniji toneri ako se pogrešno koriste. Oni uvek sadrže alkohol i često u sebi imaju sredstvo protiv akni kao što je salicilna kiselina. Ako se koristi jak astrigent, treba se nanositi samo na masne ili aknama sklone delove lica jer mogu dovesti do dehidracije drugih normalnih ili suvih delova lica. Toneri na bazi alkohola mogu napraviti više štete nego koristi jer lišavaju kožu svojih prirodnih masnoća, čak i onih bezopasnih i zdravih.
Ako koristite prepisani tretman za akne koji isušuje kožu, toneri to mogu pogoršati tako da ih definitivno trebate preskočiti. Ako ste već navikli na taj korak u nezi kože, držite se blagih osveživača ili sprejeva na bazi vode.

Nastavak na GlamDama.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GlamDama.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GlamDama.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.