Aleks Nikolić OTKRIVENO TEŠKO oboljenje, HIPOTIREOZA: Simptomi su BANALNI, ali njihovo zanemarivanje može biti kobno

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2024, 22:54

Aleks Nikolić OTKRIVENO TEŠKO oboljenje, HIPOTIREOZA: Simptomi su BANALNI, ali njihovo zanemarivanje može biti kobno

Povodom novih dešavanja koja se dešavaju u njenom životu, trpi velike pritiske i komentare, a to je uticalo i na njeno zdravlje.

Hipotireoza je sistemski poremećaj izazvan nedostatkom tireodnih hormona, koje proizvodi sama štitna žlezda, u perifernim tkivima.

Danas se sve češće povezuje sa velikim stresovima, a sve je češće oboljenje kod žena i devojaka nevezano za godine. Pre par dana je i pobednici "Zadruge 6" Aleksandri Nikolić otkriveno da boluje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od ovoga.

- Zamolila bih ljude koji mene podržavaju da mi ne šalju apsolutno ništa vezano za neke druge osobe iz sveta rijalitija jer me zaista ništa ne zanima. Kao što znate na TikToku više nisam, odmaram se od svega. Zbog stresnog života i prevelikog pritiska javnosti nažalost dobila sam Hyopothyreosis i terapiju koju ću verovatno jako dugo piti. Tako da me zaista ništa od toga ne interesuje. Isključivo lepe stvari dolaze u obzir i svoje zdravlje stavite na prvo mesto - napisala je Aleksandra.

Po uzroku nastanka, razlikujemo tri tipa hipertireoze:

Osnovni simptomi su nepodnošenje hladnoće, suvoća i perutavost kože, promuklost, bolni grčevi u mišićima, povećanje telesne težine, opstipacija (zatvor), smanjeno znojenje.

Pri pregledu se konstatuju usporeni pokreti, gruba koža i kosa, hladna koža, pastozno lice, otoci, bradikardija (usporen rad srca). U poodmaklom stadijumu hipotireoze, miksedemu u koži i drugim tkivima nagomilavaju se depoziti mukoproteina.

Na osnovu anamneze, kliničke slike i objektivnog nalaza određuje se nivo hormona i preporučuje dalje lečenje. U lečenju se koriste lekovi na bazi tiroksina, koji za cilj imaju povećavanje nivoa hormona štitne žlezde. Bolest se jako dugo leči, ali je njeno izlečenje moguće, svakako, kao i kod drugih brojnih oboljenja, ukoliko se simptomi ne uoče na vreme, ili se ne koristi adekvatna terapija prepisana od strane stručnog lekara, može imati ozbiljne posledice, pa čak u retkim slučajevima dovesti i do smrtnog ishoda.

Srbija Danas/Stetoskop.info

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.