Ako ste imali toksične roditelje, onda se nećete sećati ovih stvari iz detinjstva

Izvor: B92, 19.Jul.2023, 13:45

Ako ste imali toksične roditelje, onda se nećete sećati ovih stvari iz detinjstva

Ukoliko ste odrastali u disfunkcionalnom porodičnom okruženju, to može da ostavi posledice u kasnijem periodu života.

Kako objašnjavaju psiholozi, većina ljudi tek u odraslom periodu shvati da su celo detinjstvo proveli s roditeljima koji su se prema njima ponašali na pogrešan način, dok su u detinjstvu mislili da je to sasvim normalno. Isto tako, kada odrastu neće se sećati pojedinih događaja iz mlađih dana.

Ne sećamo se da smo imali sigurnost kod kuće
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Psiholozi objašnjavaju da je vrlo verovatno da su te osobe oduvek osećale određenu tenziju kada su bile kod kuće ili trebale otići kući, a njihov osećaj nelagodnosti je bio još veći ako su tamo bili i njihovi roditelji. Ne sećamo se da smo ikada imali pravo na privatnost

Toksični roditelji svojoj deci ne dozvoljavaju da imaju bilo kakvu vrstu privatnosti, a često su skloni da ih proveravaju, diraju njihove stvari, čitaju poruke... Osim toga, psiholozi objašnjavaju da su toksični roditelji osobe koje ne dozvoljavaju svojoj deci da budu samostalna i imaju pravo na svoju privatnost. Ne sećamo se da su nam se roditelji ikada izvnili

Toksični roditelji neće nikad reći "izvini" svom detetu jer smatraju da su oni uvek u pravu. Psiholozi upozoravaju da takvi roditelji neće nikada preuzeti odgovornost za svoje greške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.