ALARM U SRBIJI! NA PLUS 30 IMAMO VIRUSE KOJI HARAJU ZIMI! Građani se masovno javljaju Hitnoj sa istim tegobama

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2023, 22:32

ALARM U SRBIJI! NA PLUS 30 IMAMO VIRUSE KOJI HARAJU ZIMI! Građani se masovno javljaju Hitnoj sa istim tegobama

Virusi haraju u svako doba godine, a da je leto uglavnom za rino virus

Temperatura, mučnina, kašalj, curenje iz nosa, samo su neki od najčešćih simptoma koji se javljaju i kod odraslih i kod dece u poslednje vreme.

Medicinska struka objašnjava da trenutno haraju različiti virusi koji se manifestuju kroz skoro identične simptome, pa se zato savetuje, ukoliko se stanje pogoršava i simptomi postaju ozbiljniji, obavezno konsultuje lekar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Stručnjaci još i napominju da, ako je temperatura ispod 38, nema potrebe za panikom. Treba samo mirovati, uzimati vitamine i dovoljno tečnosti, a sve tegobe će najverovatnije prestati za pet dana.

Iz Hitne pomoći napominju da su u prethodnoj noći imali pune ruke posla, jer se zbog nekog od virusa javljala visoka temperatura kod velikog broja pacijenata.

Rhino virusi izazivaju sindrom obične prehlade. Promene na sluzokoži su kataralne prirode i prari ih pojana eksudacija koja je u početku sluzava a kasnije sa superinfekcijom može postati gnojna. U kliničkoj slici nakon inkubacije od 1-3 dana javljaju se lokalni simptomi kao što su zapušenost nosa i ušiju, pojačano suzenje iz očiju, kijavica, grebanje u guši, suv nadražajan kašalj. Opšti simptomi kao što su temperatura i malaksalost najčešće nedostaju. Može da traje do nedelju dana, obično se završava ozdravljenjem. Bolest može da se komplikuje purulentnim rinitisom, sinusitisom, otitisom.

U toku letnjih meseci uzročnici su najčešće virusi koji se prenose preko prljavih ruku sa neopranog voća i povrća. Drugi prenosioci su bakterije koje mogu da budu u neobrađenom mesu, u neispravnim mlečnim proizvodima. Treba da obratimo pažnju gde kupujemo i kako termički obrađujemo hranu.

VAŽNO! Ukoliko imate bilo koji od simptoma stomačnog virusa, javite se vašem izabranom lekaru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.