95% SRBA u ovo vreme PIJE KAFU! Nutricionistkinja upozorava - pravi problem sa hormonima, zbog toga ste NERVOZNI

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Mar.2023, 15:16

95% SRBA u ovo vreme PIJE KAFU! Nutricionistkinja upozorava - pravi problem sa hormonima, zbog toga ste NERVOZNI

Kafa je sastavni deo našeg jutra, ali ako je pijete u pogrešno vreme, dobijate kontraefekat!

Kafa ima brojne dokazane dobre efekte, ako se pije u umerenim kolicinama. Ali, ako šolju kafe popijete ujutru praznog stomaka, to može da uzrokuje niz zdravstvenih problema.

Ako pre doručka konzumirate kafu, rizikujete da vam se sistem za varenje ulenji, jer on svakako luči kiselinu i zbog kafe, a stomak je i dalje prazan.

Odredene bakterije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u stomaku vole nesvarene proteine i drugu hranu, a kada navale na te ostatke, proizvode hidrogen sulfid, zbog čega se u stomaku stvaraju gasovi.

Ljudima kojima „treba“ da ujutru najpre popiju kafu to rade jer im treba da ih kofein "prodrma". Ali, kofein povećava rizik od anksioznosti i depresije na mnogo načina.

Nutricionistkinja i fitnes trener Ivana Šarčević podelila je kako ispijanje kafe može imati samo benefite i ne remetiti balans hormona.

A ovo su njeni saveti:

Ako pijete kofein na prazan stomak on se veoma brzo apsorbuje u vaš krvotok. Samim tim povećava vaš kortizol i adrenalin što dovodi do toga da vaše telo ulazi u režim borbe i time povećava fizički stres.Nakon što se povisi hormon stresa/kortizol odmah ujutro, biće potrebno odredjeno vreme da ovaj hormon ponovno dodje u ravnotežu.

Isto je u pitanju povećan kortizol. Naš najveći maksimum kortizola doživljavamo u prvom satu nakon budjenja. Tako da sačekajte malo pre ispijanja prve kafe. To će vam pomoći da izbegnete preveliki skok i naknadno nagli pad kortizola.

Ovako ćete dodati protein vašoj kafi i pomaći će da vam šećer u krvi bude stabilniji na prazan stomak.

Izbegavanje kofeina popodne ili najmanje 7h pre spavanja će sprečiti poremećaj sna. Melatonin (“hormon sna ili noći”) i kortizol imaju inverznu vezu (da bi se melatonin povećao kortizol mora da se smanji). Tako da bi bilo dobro da izbegavate u popodnevnim časovima kafu i time podržimo proizvodnju melatonina.

A post shared by Ivana Šarčević-nutricionista (@maximumhealthyfood)

Ako se borite sa zdravstenim tegobama creva ili aknama(kožom) pripazite na ova pića i sirupe. Mnogi od ovih pića i sirupa se proizvode fermentacijom i puni su preradjenih sastojaka koji loše utiču na creva i kožu.

Ako već pijete iz velike šolje ili pijete mnogo kafe u toku dana, probajte sa pola doze kada god je moguće. Ima isti ukus i pomoći će vašem nivou kortizola.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.