3 ZRNA GROŽĐA ZA POTOMSTVO: Čudotvorna loza sa SVETE GORE daruje decu onima koji se iskreno mole

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 16:32

3 ZRNA GROŽĐA ZA POTOMSTVO: Čudotvorna loza sa SVETE GORE daruje decu onima koji se iskreno mole

Loza Svetog Simeona je vekovima poznata po tome što daruje decu bezdecniim supružnicima koji se iskreno mole za potomstvo

Na južnoj strani Saborne hilandarske crkve, svakom pokloniku pada u oči visoko uzrasla i snažno razgranata vinova loza, polegla po svojoj perguli. Njeno stablo dolazi iz zida na metar i po odstojanja od zemlje, iz groba svetog Simeona (Stefana Nemanje) koji se nalazi pored istog zida, sa unutrašnje strane hrama. Hilandarsko predanje o toj lozi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kaže sledeće:

Kad je od smrti svetog Simeona (13. februara 1200.) proteklo sedam godina i kad je sveti Sava došao iz Karejske isposnice u manastir da bi pripremio prenos moštiju svetog Simeona u Srbiju radi mirenja zavađene mu braće, onda su hilandarski monasi neutešno plakali. Tada se sveti Simeon javi u snu igumanu Metodiju i kaže mu kako je potrebno da njegove mošti budu prenete na rodnu grudu, ali da će za utehu hilandarskom bratstvu iz praznog groba njegovog iznići loza i dokle god ona bude rađala, dotle će i blagoslov njegov na Hilandaru da počiva.

Ta loza se održala i do naših dana. Ista svake godine bez izuzetka bogato rađa, iako joj se osim obrezivanja, nikakva druga nega ne ukazuje, niti se kakve mere protiv filoksere ili drugih bolesti i štetočina preduzimaju, što predstavlja veliko čudo Božije, i time veliku moralnu utehu i duhovno obodrenje za naše Hilandarsko bratstvo, a i za sve verujuće Srbe. , piše na sajtu Svetagorainfo.

Vekovima stižu u Hilandar pisma i molbe bezdetnih supružnika za pomoć. Šalje im se parče orezane loze i tri zrna osušenog grožđa, uz detaljno uputstvo za upotrebu. Supružnici postupaju tzv. Hilandarskom postu, u trajanju od 40 dana, nakon čega uzimaju plodove svete loze. Hilandarci objašnjavaju da se deca ne dobijaju, već zaimaju, budući da decu ne dobijamo na poklon, ona nisu naša, već Božija. Začeće i rađanje dece izmoljene na ovaj način najčešće se zbiva protivno zakonu prirode i medicine.

Brojne stručne prezentacije i predavanja lekara svedoče o racionalno neobjašnjivim načinima začeća, pokazujući čak i fotografije i anatomske prikaze koji svedoče o potpunim nemogućnostima da žena, muž ili oboje začnu, ali je do začeća ipak došlo.

Ova deca su izmoljena i od roditelja i od Svetog Starca, pa se zato zovu čedima Svetog Simeona. Njihovo vaspitanje se ne prepušta zakonima ovog sveta, već ih valja podizati u Hristovoj veri i ljubav, ne zaboravljati čiji su.

Svakako, ovde nije reč o umišljenoj posebnosti ove dece ili bilo čemu što bi roditeljima dalo povoda za gordost, već o pojačanoj svesti da je njima Bog decu dao na molitvu i izvan zemaljskih zakonitosti, pa je molitveni put onaj kojim treba nastaviti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.