U zemljotresu u Zagrebu oštećeno 25.000 zgrada, šteta veća od 11 milijardi evra

Izvor: RTS, 10.Jun.2020, 13:14

U zemljotresu u Zagrebu oštećeno 25.000 zgrada, šteta veća od 11 milijardi evra

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je u zemljotresu u Zagrebu koji se dogodio krajem marta oštećeno 25.000 zgrada i da šteta iznosi oko 86 milijardi kuna, što je više od 11 milijardi evra.
Andrej Plenković je izjavio da se trenutno radi prema metodologiji koja je verifikovana od Svetske banke, prenosi Indeks. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Radi se o oštećenjima na 25 tisuća zgrada. Taj posao je bio zahtjevan i kompleksan. Procijenjena vrijednost ukupne štete iznosi otprilike 86 milijardi kuna. Tolike su štete prema procjenama iz metodologije Svjetske banke", rekao je Plenković.
Prema njegovi rečima, dogovoren je sporazum o zajmu sa Svetskom bankom od 200 miliona dolara za obnovu škola i bolnica.
"Ja i ovim putem pozivam sve građane koji imaju takvu situaciju da podnesu zahtjev i tako riješe svoje stambeno pitanje. Ono što je posebno bitno je da su senzibiliziran i predsjednica Komisije i europska povjerenica. Maksimalni iznos mogao bi ići oko 600 milijuna eura. Radimo preduvjete za obnovu koji su važni", kazao je Plenković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Da li znate… da je film „Prohujalo sa vihorom“ zabranjen

Izvor: DANuBeogradu.rs, 11.Jun.2020, 09:28

Da li znate… … da je kultni film „Prohujalo sa vihorom“ zabranjen do daljeg „jer romantizuje rasizam i ropstvo“?! …da je u martovskom zemljotresu u Zagrebu oštećeno 25.000 zgrada i da je šteta veća od 11 milijardi evra?! …da je otvoren prvi most preko reke Armur, dug oko kilometar,...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.