U Albaniji je sve moglo biti mnogo gore

Izvor: B92, 27.Nov.2019, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Albaniji je sve moglo biti mnogo gore"

Dvojica američkih naučnika objavili su analizu serije zemljotresa koji od utorka ujutru potresaju Albaniju u kojoj ističu da je sve moglo biti mnogo gore.

Uz podsećanje na žrtve i povređene u mnoštvu zemljotresa koji su juče potresalli Albaniju, od kojih je najjači udar bio 6,4 stepena, američki naučnici Ros Stajn i Volkan Sveligen tvrde da je sve moglo biti mnogo gore.

Oni podsećaju da je zemljotres >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Skoplju iz 1963. bio malo slabiji, ali je imao dramatično veće posledice.

Skopski zemljotres od jula 1963. bio je jačine 6,1 stepen, ali je za posledicu imao 1.070 mrtvih, između tri i četiri hiljade povređenih i više od 200.000 onih koji su ostali bez krova nad glavom, dok je sam grad bio gotovo 80 odsto uništen.

Dvojica američkih naučnika, u analizi objavljenoj na portalu Temblor, kažu i da je veoma neobična aktivnost tla nakon najjačeg udara koji je juče pogodio delove Albanije.

U Albaniji je juče i danas zabeleženo više od 520 manjih potresa, a najjači su bili nešto iznad pet stepena.

Naučici Stajn i Steligen su povezali jučerašnji zemljotres u Albaniji s potresima koji su nakon samo šest sati registrovani u više gradova Bosne i Hercegovine, od kojih je najjači udar bio magnitude 5,4.

Oni, naime, ne isključuju mogućost da je reč o slučajnosti, ali ako se, kako kažu, te aktivnosti tla povežu, to bi moglo biti podstaknuto seizmičkim talasima zemljotresa u Albaniji, ali bi se, prema njihovom tumačenju, oni raširili za samo nekoliko minuta.

Prema njihovom tumačenju, zemljotres koji je pogodio Albaniju posledica je tektonskog pritiska Zemjine kore, koji se protezao od južne Hrvatske do Grčke.

Ova kompresija Zemljine kore, kako su istakli, očita je u kontrakcijama koje su se dogodile na površini Zemlje i vidljiva je u skupljanju koje se dogodilo na Zemljinoj površini, što je pokazalo GPS merenje u poređenju s ranijim potresima u regionu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AMERIKANCI ANALIZIRALI POTRESE U ALBANIJI: Sve je moglo biti mnogo gore!

Izvor: Kurir, 27.Nov.2019

Dvojica američkih naučnika, Ros Stein i Volkan Sveligen, objavili su analizu serije zemljotresa koji od utorka ujutru potresaju Albaniju u kojoj ističu da je sve moglo biti mnogo gore.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.