Izvor: RTS, 30.Okt.2020, 14:43

Snažan zemljotres kod Samosa i Izmira – 26 poginulih, više od 800 povređenih

Najmanje 26 osoba je poginulo, a više od 800 je povređeno u snažnom zemljotresu, koji je pogodio tursku obalu Egejskog mora, severno od grčkog ostrva Samos. Među stradalima na ostrvu Samos je i dvoje tinejdžera. Uništeno je više od dvadeset zgrada. Od manjeg cunamija poplavljene su ulice u Izmiru. Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković izjavio je da među stradalima i povređenima u zemljotresu u Turskoj nema državljana Srbije.
Državno Predsedništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) saopštilo je da je broj poginulih porastao je na 26, a povređeno je više od 800 ljudi.

Nastavlja se akcija traganja i spasavanja u 17 srušenih ili oštećenih zgrada.
Dečak i devojčica, koji su pronađeni bez svesti ispod ruševina u gradu Vati na Samosu, preminuli su od povreda zadobijenih posle potresa, rekli su iz službe za vanredne situacije.
Na ostrvu je teško oštećena crkva i još nekoliko objekata, rekao je gradonačelnik Samosa Nikolau Karlovasou. 
Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da je od siline udara srušeno šest zgrada u distriktima Bornova i Bajrakli i da sa su ljudi zarobljeni u ruševinama. 
Iz ruševina je spaseno 70 osoba, saopštile su vlasti u Izmiru. 

Gradske vlasti upozorile su građane da ne ulaze u oštećene objekte zbog opasnosti od naknadnih potresa.
Prema navodima turskog dnevnika, gradnočelnik Izmira tvrdi da je u tom gradu srušeno više od 20 zgrada.  
Takođe, nekoliko ulica u Izmiru bilo je poplavljeno neposredno posle zemljotresa, što su stručnjaci protumačili kao "manji cunami", piše Dejli mejl

Grčki mediji javljaju da je na Samosu povređeno još osam osoba.
Na ostrvu Samos teško je oštećena crkva i još nekoliko objekata, rekao je gradonačelnik Samosa Nikolau Karlovasou. 
Zemljotres je bio magnitude oko 7 jedinica Rihtera.
Američki Geološki institut je saopštio da je zemljotres bio na nekih 17 kilometara od provincije Izmir, a osetio se u Atini i Istanbulu.
Nakon tog potresa, područje Turske i Grčke treslo se još 84 puta, od kojih je 16 bilo jače od četiri stepena, izveštava Si-En-En Turk.
Zemljotres se osetio i tridesetak kilometara od poznatog turskog letovališta Kušadasi.

Micotakis izrazio saučešće Erdoganu  
Nakon snažnog zemljotresa koji se osetio u obe zemlje grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i izrazio mu saučešće.
Ministri inostranih poslova zemalja koje se spore oko vlasništva nad potencijalnim resursima ugljovodonika u istočnom Mediteranu, razgovarali su telefonom nakon zemljotresa i rekli da su spremni da pomažu jedni drugima, saopšteno je u Ankari. 
Marković: Među stradalim i poginulim u Turskoj nema državljana Srbije
Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković rekao je Tanjugu da među stradalima i povređenima u zemljotresu u Turskoj nema državljana Srbije.
On je, međutim, dodao da tu informaciju treba prihvatiti s rezervom s obzirom na to da u Turskoj, a posebno u Izmiru koji je najteže pogođen zemljotresom, živi dosta pripadnika srpske bošnjačke zajednica koji su dvojni državljani Turske i Srbije.
Marković je istakao da će ambasada pružiti svaku pomoć državljanima Srbije, koji su se eventualno zatekli u Turskoj, kao i dvojnim državljanima, u okviru svojih mogućnosti i mogućnosti države Srbije.
"Uradićemo sve što je nu našoj moći da pomognemo, ali mogućnosti su nam ograničene" rekao je Marković.
On je naveo da je situacija najteža u Izmiru, gde se, prema podacima turskog ministarstva unutrašnjih poslova srušilo ili urušilo najmanje 20 zgrada u kojima više ne može da se stanuje.
Prema njegovim rečima, zemljotres se nije osetio u Ankari, ali jeste u Istanbulu, što je izazvalo zabtrinutost s obzirom na to da se taj grad nalazi na jednom od najtrusnijih područja na svetu.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNAŽAN ZEMLJOTRES OD 7 RIHTERA U GRČKOJ Treslo se od Atine do Istanbula, u Izmiru SRUŠENE ZGRADE (VIDEO)

Izvor: Blic, 30.Okt.2020

Snažan zemljotres pogodio je danas grčka ostrva Dodekanez, a potres se osetio i u Atini, ali i u Turskoj.

Nastavak na Blic...

VIDEO: Snažan zemljotres kod Izmira, osetio se i u Atini i Istanbulu

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2020

Snažan zemljotres jačine 6,6 stepeni pogodio je danas turski obalski grad Izmir i grčko ostrvo Samos...Potres se osetio širom Grčke i u delu Turske na Egejskom moru...Posle zemljotresa došlo je do podizanja nivoa mora što je izazvalo plavljenje ulica na obalama gradova, a voda je nosila i manje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.