Najnovije vesti
Vesti Svet
SNAŽAN ZEMLJOTRES OD 7 RIHTERA U GRČKOJ Treslo se od Atine do Istanbula, u Izmiru SRUŠENE ZGRADE (VIDEO)

SNAŽAN ZEMLJOTRES OD 7 RIHTERA U GRČKOJ Treslo se od Atine do Istanbula, u Izmiru SRUŠENE ZGRADE (VIDEO)

Snažan zemljotres pogodio je danas grčka ostrva Dodekanez, a potres se osetio i u Atini, ali i u Turskoj.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Izmir zemljotes Foto: Meysam / screenshot
Izmir zemljotes

Prema inicijalnim procenama, zemljotres je imao snagu 7 stepeni po Rihterovoj skali, a dogodio se severno od ostrva Samos.

Prema pisanju grčkog dnevnog lista "Ekathimerini", podrhtavanje koje je trajalo dugo osetilo se širom Grčke, pa sve do Istanbula.

Nakon prvog potresa, usledila su još tri sa maginutdama 4,1, 4,2 i 4,8.

Lokalni mediji javljaju o šteti na objektima i putevima, dok prema izveštajima iz Turske nekoliko zgrada u obalnom gradu Izmiru se urušilo zbog potresa.

Stižu i prvi snimci iz Izmira na kojima se, pored srušenih i oštećenih zgrada, vide i poplavljene ulice, jer je nivo vode u Egejskom moru porestao nakon zemljotresa i poplavio deo grada.

Turska služba za katastrofe i vanredne situacije objavila je da je zemljotres imao snagu 6,6 stepeni, a Američki geološki institut izmerio je sedam stepeni oko 12.50 časova.

Epicentar je bio 17 kilometara od obale provincije Izmir, na dubini od 16 kilometara, navodi turska služba. Američki geološki institut saopštio je da se potres dogodio na dubini od 10 kilometara i da je epicentar bio 35 kilometara od turske obale.

Stanovnici grčkog ostrva Samos, na kojem živi oko 45.000 ljudi, pozvani su da se ne približavaju obali, saopšteno je iz grčke organizacije za antiseizmičko planiranje.

- To je bio veoma veliki zemljotres, teško je da se dogodi snažniji - izjavio je Eftihmios Lekas, šef ove organizacije.