SRBIJA ĆE SE TRESTI SVE ČEŠĆE! Meteorolog upozorava, evo koji deo zemlje je NAJTRUSNIJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2022, 23:59

SRBIJA ĆE SE TRESTI SVE ČEŠĆE! Meteorolog upozorava, evo koji deo zemlje je NAJTRUSNIJI

"Došlo je do promena", navodi meteorolog Ristić.

Region se poslednjih dana trese, i to bukvalno. Zemljotresi su tresli Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, ali i Srbiju. Poslednji zemljotres kod nas se desio u Topličkom okrugusa epicentrom u blizini Prokuplja. Bio je manjeg intenziteta, magnitude 2,4 Rihterove skale.

Međutim, građani Srbije će morati da se naviknu na ovu pojavu jer će Srbiju, a i čitavu Evropu, zemljotesi tresti sve češće. Barem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tako kaže meteorolog Ivan Ristić, koji ukazuje da najnovija istraživanja pokazuju da je došlo do promene strukture u samom Zemljinom omotaču.

- Došlo je do promene strukture pojedinih minerala koji se nalaze u omotaču Zemlje. Zbog toga je sprovođenje toplote brže nego ranije. Time se ta energija iz dubine Zemlje, iz samog jezgra, jedan i po put brže prenosi prema Zemljinoj površini - objašnjava Ristić za 24sedam.

On dodaje da je materijal od koga je napravljen Zemljin omotač, koji se nalazi oko jezgra, promenio svoje karakteristike. Mnogo brže sprovodi toplotu izazivajući sve češću pojavu zemljotresa i vulkana u celom svetu.

Kako kaže meteorolog, očigledno je da se nešto menja u Zemljinoj kori, i naglašava da ništa nije večno i da je sve podložno promeni.

Što se tiče Srbije, najjači zemljotres magnitude šest jedinica Rihterove skale registrovan je u Lazarevcu 1922. godine. Međutim, Ristić ističe da su zemljotresi te jačine kod nas vrlo retki.

- Maksimalno, kod nas može biti od pet do šest stepeni Rihtera jačina zemljotresa. Ali i to se dešava jednom u 100 godina - kaže on.

Ono što je najvažnije jeste to koja su to područja i gradovi najpodložniji zemljotresima. Ristić otkriva da se samo u Vojvodini može očekivati mirno tlo.

- Što se tiče ovih manjih zemljotresa, nama je trusno područje sve južnije od Beograda. Što znači da ih možemo očekivati oko Mladenovca, Kraljeva, Prijepolja, Sjenice i Kopaonika. Takoreći, u blizini većih planina i u brdovitim predelima, dok će ih u Vojvodini biti manje - zaključio je Ristić.

Kada je reč o njihovoj moći razaranja, meteorolog naglašava da ne treba očekivati veće zemljotreses od šest stepeni Rihterove skale i da je većina objekata sigurna, ali da postoji mogućnost da pojedini objekti koji nisu zidani po građevinskim standardima budu srušeni.
Pogledaj vesti o: Zemljotres,   Prokuplje

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.