ŠEST GODINA OD RAZORNE NEPOGODE Plaše li se Kraljevčani ponovnog zemljotresa?

Izvor: Blic, 12.Mar.2017, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠEST GODINA OD RAZORNE NEPOGODE Plaše li se Kraljevčani ponovnog zemljotresa?

"Iako sam doživeo i preživeo zemljotres, za mene je to neosnovani strah, jer na takvu pojavu ne može da se utiče", kaže Srđan Simeunović iz Sirče.

Premijer Aleksandar Vučić je čak dva puta u poslednjih mesec dana ponovio da su investitori skeptični da ulažu u Kraljevo, navodno zbog zemljotresa koji ga je pogodio, i da je to razlog zbog kojeg zaobilaze ovaj grad. Naime, prema njegovim rečima, oni se plaše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ponavljanja zemljotresa u narednih 100 godina.

Srđan Simeunović iz Sirče kaže da je materijalna šteta na njihovoj kući uglavnom sanirana, ali da se svakodnevno sreće sa ljudima koji na samu pomen reči zemljotres dožive napad panike.

- Traume ne mogu da se saniraju! Ali ima i onih koji su se dobro ovajdili na tuđoj nesreći. Takvi se verovatno raduju novim potresima. Mene takvi plaše, a ne zemljotres - kaže Simeunović.

Bojan Belopavlović iz Bapskog Polja kod Kraljeva dobio je novu montažnu kuću jer je stara pretrpela velika oštećenja. On kaže da sećanje na taj 3. novembar 2010. godine i dalje ne bledi.

- Često pomislimo da li se to može ponoviti i kojim intenzitetom. Naša ćerka je tada bila mala, pa se i ne seća puno, ali verujem da bi se sada sigurno potresla da se kojim slučajem zemljotres ponovi. Najvažnije je da je sve prošlo dobro i da imamo siguran krov nad glavom. Montažne kuće su puno izdržljivije na potrese, ali nikad se ne zna šta nas čeka. Priroda je to, i s njom se ne treba igrati - rekao je Bojan.

Bojan Andrić iz Kraljeva kaže da ne može da se plaši stvari u životu koje nije u stanju da predvidi.

- Ne plašim se zemljotresa, jer bi to bilo isto kao kada bi me pitali da li se plašim da izađem na ulicu jer bi mogla da me zgaze kola!? Zašto bih se bavio nečim što je van bilo kakve kontrole bilo koga. Ne mogu nikako da utičem na to, pa je nepotrebno da se time bavim. Ili da se plašim - objasnio nam je ovaj Kraljevčanin.

Zemljotres bio motivacija za sastav o Fukušimi

Jana Ćurčić iz Kraljeva je pre nekoliko godina pobedila na internacionalnom konkursu na temu "Zašto želim da posetim Fukušimu?", a upravo joj je zemljotres koji je pogodio Kraljevo bio izvanredna motivacija da napiše sastav o ljudima u Fukušimi koji su doživeli katastrofu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.