Izvor: RTS, 11.Avg.2022, 10:53

Prva poseta patrijarha srpskog Herceg Novom posle 43 godine

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije boraviće u Herceg novom 14. i 15. avgusta, povodom 650 godina od osnivanja tog grada i gradske slave, prenosa moštiju Svetog arhanđela Stefana. To je prva poseta srpskog patrijarha Herceg Novom posle 43 godine.
Poslednja poseta patrijarha SPC Herceg Novom zabeležena je 1979. godine, posle razornog zemljotresa u Crnoj Gori, kada je tadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << patrijarh German posetio Boku i primorske gradove.

Protojerej-stavrofor, arhijerejski namenik hercegovački Obren Jovanović je za Radio Svetigora rekao da patrijarh Porfirije dolazi u Herceg Novi povodom 640 godina od osnivanja grada i slave osnivača grada, prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana, a da ga taj grad željno iščekuje skoro pet decenija.
To je kako je naglasio i dodatni motiv i povod da "svi budemo dobri domaćini". 
"Svako na svoj način daje doprinos u pripremi dočeka srpskog patrijarha, što je jedna značajna dimenzija i duhovnog i kulturnog života, gde svi žive kao jedno, gde svi poštuju svoju Crkvu, svoju veru, svoga mitropolita, svoga patrijarha i sve ono što je milome Bogu drago", kaže otac Jovanović, prenosi portal Mitropolije crnogorsko primorske.
Istakao je da će patrijarha dočekati veličanstvena litija od početka Njegoševe ulice u Starom gradu pa do samog ulaska u Crkvu Svetog arhangela Mihaila.
"Dakle, iz svake crkvene opštine biće po jedna litija, tako da će svaki kutak opštine Herceg Novi biti prisutan u dočeku patrijarha što je jedna velika radost i veliki blagoslov", naveo je Jovanović.
U organizaciji Opštine Herceg Novi i Mitropolije crnogorsko-primorske, svečani doček Patrijarha biće 14. avgusta u 18 sati na Trgu Hercega Stefana, nakon čega će uslediti Svečana akademija na Kanli kuli u 19.30 sati, dok će koncert grupe "Balkanika" početi u 21.30.
Na dan slave osnivača grada, Svetog arhiđakona Stefana 15. avgusta, patrijarh Porfirije će služiti Svetu liturgiju u manastiru Savina.
Istog dana, u 19.30 časova, biće otvirena kulturno-duhovne manifestacije "Trg od ćirilice", u porti Sabornog hrama Svetog Spasa na Toploj, na kojoj će se govoriti i o mitropolitu Amfilohiju.
Veče će blagosloviti patrijarh, a govoriće mitropolit Joanikije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpski patrijarh u Herceg Novom prvi put posle 43 godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2022

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije boraviće u Herceg novom 14. i 15. avgusta, prvi put posle 43 godine, a povod je 650 godina od osnivanja grada i gradske slave - prenosa moštiju Svetog arhanđela Stefana...Protojerej-stavrofor, arhijerejski namenik hercegovački Obren Jovanović tim povodom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.