Izvor: RTS, 19.Avg.2022, 18:26

Patrijarh Porfirije u obnovljenom hramu u Zagrebu: Služimo prvi put posle potresa i to nije slučajno

Iako još ima dosta posla, Saborni hram u Zagrebu statički je siguran, ostaje još da se uredi živopis i da se spoljna zidna plastika vrati u svoj prvobitni izgled, rekao je patrijarh Porfirije, koji je služio liturgiju u hramu obnovljenom posle zemljotresa.
Patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u zagrebačkom Sabornom hramu posvećenom Preobraženju Gospodnjem.

"Danas je Preobraženje i, evo, imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << priliku da služimo prvi put posle potresa i to nije slučajno. Preobraženje je pre svega slava ovog hrama. Hram je posvećen Preobraženju Gospodnjem. Hram i jeste mesto u koje treba da se sabiramo, da se skupljamo, ne da bismo rešavali, pre svega i primarno, bilo kakve lokalne ili globalne probleme od ovoga sveta, bez obzira kojoj oblasti čovekovog života pripadaju. U hramu se sabiramo baš zbog toga da se preobražavamo, da rastemo u Hristu, da rastemo u vrlini, da rastemo u dobru, da rastemo u ljubavi, da duhovno bivamo sve veći i veći, da se upodobljavamo Hristu", rekao je patrijarh.
Izrazio je radost zbog uspešnih radova na obnovi Sabornog hrama, koji je pretrpeo ozbiljna oštećenja u zemljotresima prošle godine.
"Iako još ima dosta posla, hram je statički siguran i može, a molimo se bogu da do toga ne dođe, podneti i mnogo veće udare. Ostaje još da se iznutra do kraja uredi živopis i da se spoljna zidna plastika vrati u svoj prvobitni izgled. Siguran sam da smo zbog toga svi danas radosni. Naravno, da bismo došli do ove pozicije pomogli su mnogobrojni pojedinci, ali i evropske institucije i državne institucije", dodao je patrijarh.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.