Obnova i stambenih zgrada u Kraljevu

Izvor: Politika, 18.Mar.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova i stambenih zgrada u Kraljevu

Od posledica zemljotresa saniraće se 28 stambenih zgrada, a predviđene je rušenje 23 najteže oštećenih i podizanje novih

Kraljevo – Pored gradnje novih porodičnih kuća, kojih je do sada više od tri stotine, u Kraljevu se radi i na obnovi stambenih zgrada.

Građevinske skele su pre nekoliko dana najpre postavljene u Ulici Dragoslava Bogavca, delu grada poznatijem pod nazivom Stara radnička kolonija. To gradilište i radnike kraljevačkog preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Tehnoprofil” obišli su juče ministar Milan Marković i gradonačelnik Ljubiša Simović.

– Za dva meseca biće okončana konstruktivna sanacija ove dve zgrade, a u međuvremenu će početi obnova i ostalih. U planu nam je da ovako obnovimo 28 stambenih zgrada i za deset takvih objekata već su gotovi projekti dok su u pripremi i za ostale. Inače, ako dobijemo kredit namera nam je da još 23 zgrade koje su najteže oštećene srušimo i da gradimo nove. Sve to, kako smo i planirali, biće gotovo do 1. oktobra – istakao je Marković.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je objasnio da je Evropskoj banci za razvoj upućen zahtev s kompletnom dokumentacijom i da se očekuje pozitivan odgovor o odobravanju kredita od 18 miliona evra. Ta sredstva bi se utrošila za gradnju pomenute 23 zgrade u Dositejevoj i Jug-Bogdanovoj ulici.

– Uz ovaj kredit, kako nam je tokom pregovora obećano, pomenuta banka bi odobrila i oko 2,5 miliona evra bespovratnih sredstva a mi bismo ih utrošili za obnovu objekta kraljevačke bolnice – istakao je Simović.

Inače, pored pomoći Vlade u obnovi i izgradnji oštećenih kuća i stanova građanima čije su kuće manje oštećene se isplaćuje i pomoć u novcu tako da, kako je Simović napomenuo, Vlada Srbije posle zemljotresa pomaže gotovo polovinu stanovnika s područja grada Kraljeva.

M. Dugalić

objavljeno: 19.03.2011
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.