Najjači potres u istoriji Japana

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najjači potres u istoriji Japana

Tokio -- Zemljotres od 8,9 stepeni po Rihterovoj skali na severoistočnoj obali Japana. Cunami od 10 metara opustošio obalu. Poginulo 1.000 ljudi, prenose mediji.

Epicentar potresa bio je 130 km istočno od Sendaja, na dubini od 24 km, naveo je Američki geološki institut. Izveštaji o poginulima i povređenima još pristižu.

Još dva snažna potresa pogodila su noćas područje severozapadno od Tokija, saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je japanska Meteorološka agencija.

Agencija nije objavila upozorenje za opasnost od cunamija, prenosi japanska agencija Kjodo. Potresi su bili jačine 6,7 i 5,8 stepeni Rihtera.

Novi potresi, kako javljaju japanske TV stanice, izazvali su klizanje terena i lavine.

Zemljotres jačine 8,9 stepeni Rihtera koji je jutros pogodio severoistočne obale Japana izazvao je cunami visine do deset metara. Na snimcima uživo bitanske Televizije BBC videlo se napredovanje talasa visokog 10 metara, koji ostavlja pustoš na japanskoj obali i kopnu noseći za sobom automobile, brodove, kuće...

Kako je prenela japanska agencija Kjodo, u zemljotresu i cunamiju koji je usledeo život je izgubilo više od 1.000 ljudi, a 88.000 je nestalo.

Agencija prenosi da je na obalama grada Sendai otkriveno više stotina tela. Cunami je potopio i brod sa sto putnika.

Prema novim informacijama, nema opasnosti od radioaktivnog zračenja, ali su vlasti naredile evakuaciju stanovništa oko nuklearke Fukušima.

U posebnoj vesti na našem sajtu možete videti snimke i fotografije zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan.

Međutim, sumnja se da je broj žrtava i povređenih mnogo veći, što potvrđuju snimci stranih medija koji su uživo preneli naparedovanje cunamija koji je pustošio sve pred sobom.

Japanska meteorološka agencija procenila je magnitudu potresa na 7,9 stepeni po Riterovoj skali, ali je američka agencija za geološki nadzor kasnije prvo navela da je magnituda potresa 8,8 stepeni, a zatim i 8,9 stepeni po Rihteru.

Nakon glavnog udara sledilo je još dodatnih, bar 19, od kojih su svi bili iznad 6 stepeni po Rihteru.

Predsednik Srbije Boris Tadić jutros se vratio u Beograd iz Japana, gde je bio u četvorodnevnoj poseti. Državna delegacija s Tadićem na čelu sinoć je iz Japana poletela za Beograd, tako da u vreme razornog zemljotresa nisu više bili u Japanu.

Ambasador Srbije Ivan Mrkić, koji je ispratio Tadića i državnu delegaciju, ostao je u Osaki i zbog zemljotresa nije mogao da se vrati u Tokio, kažu u Ambasadi Srbije u Tokiju.

Telegram saučesća Ambasadi Japana u Beogradu i narodu Japana uputio je večeras i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Posle zemljotresa i niza propratnih potresa, od kojih su neki takođe bili snažni, severnu obalu Japana je pogodilo nekoliko cunamija, od kojih je najveći bio visok 10 metara.

Džinovski talasi poplavili su priobalno područje i zbrisali sve pred sobom - vozila, brodove, kuće i imanja

Američki centar za nadgledanje cunamija najpre je proširio upozorenje na sve pacifičke zemlje, među kojima i na Australiju, Novi Zeland i čitavu obalu Centralne i Južne Amerike i američku saveznu državu Havaje, preneo je AFP.

Istovremeno, seizmolozi su upozorili na opasnost od novog snažnog potresa.

Trenutno, kako javlja BBC, Indonezija očekuje da cunami u svakom trenutku stigne do njenih obala, dok je ukinuto upozorenje od cunamija za Novi Zeland i Tajvan.

Tadićevo saučešće

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je danas premijeru Japana Naoto Kanu telegram saučešća povodom razornog zemljotresa i cunamija koji su pogodili tu zemlju, odneli ljudske živote i pričinili veliku materijalnu štetu, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Na televizijskim snimcima (od kojih je deo izdvojen u posebnoj vesti na našem sajtu) vide se razorena područja i uništena infrastruktura, a predstavnici vlasti strahuju da bi broj žrtava mogao biti veći.

Zemljotres i snažni naknadni udari osećali su se i u Tokiju, gde su stanovnici u strahu izašli na ulice, zaustavila su se vozila i kompozicije metroa iz kojih su izašli putnici, a najviše zgrade su se tresle gotovo pola sata. Agencije su prenele da je u predgrađu Odaibi izbio požar, a na severu Japana je privremeno obustavljen železnički saobraćaj.

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je da je zemljotres izazvao velike štete u severoistočnom delu zemlje, ali da nisu oštećene nuklearne elektrane u tom delu Japana i da nema curenja radijacije.

Talasi cunamija nastali posle zemljotresa stigli su do Kurilskih ostrva, koji pripadaju Rusiji, pa su vlasti te države pristupile evakuaciji stanovništva.

Što se tiče državljana Srbije, niko nije stradao i svi su dobro, rekao je ambasador u Japanu Ivan Mrkić.

Pacifičku obalu Japana u sredu je potresao zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali. U zemljotresu snage 8,1 stepen 1933. godine život je izgubilo više od 3.000 ljudi. Zemljotresi su česti u Japanu, koji se nalazi u jednom od seizmički najaktivnijih regiona.

Gošća Vesti B92 je direktorka Republičkog seizmološkog zavoda Slavica Radovanović:

Rihterova skala

Rihterova skala kategoriše zemljotrese na osnovu oslobođene energije u hipocentru – mestu nastanka zemljotresa u dubini Zemljine kore. Rihterova skala omogućava evidentiranje jačih zemljotresa i bez instrumenata.

Ova skala nema gornju granicu, ali treba reći da još nije zabeležen zemljotres jačine 10.

1 – Evidentiraju samo instrumenti

2 – Teško je zapaziti čak i kad ste blizu epicentra

3 – Primetan ako ste u zatvorenom prostoru

4 – Većina ljudi primećuje, manja oštećenja (energija male nuklearne bombe)

5 – Svi primećuju. Oštećenja od malih do srednjih

6 – Srednja oštećenja

7 – Velika oštećenja

8 – Velika razaranja (zemljotres u San Francisku iz 1906. godine)

9 – Zemljotres u Čileu iz 1960. godine

Geolozi upoređuju 12. stepen Rihterove skale sa količinom energije koja na planetu Zemlju stigne sa Sunca u toku jednog dana.

Zemljotres pomerio planetu

Zemljotres u Japanu je za skoro 10 santimetara pomerio osu rotacije planete Zemlje, saopštio je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju.

"Preliminarni rezultati istraživanja koje je sproveo Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju Italije (INGV) ukazuju da će zemljotres u Japanu pomeriti osu rotacije Zemlje za oko 10 santimetara", izjavio je direktor istraživanja Antonio Piersanti u saopštenju objavljenom na sajtu Instituta.

Taj pokret je "mnogo veći nego kod velikog zemljotresa na Sumatri 2004. i verovatno na drugom mestu posle uticaja zemljotresa u Čileu 1960. godine", rekao je Piersanti.

Italijanska svemirska agencija je rezervisana i saopštila je da treba prikupiti više podataka pre utvrdjivanja tačne mere uticaja zemljotresa na osu rotacije Zemlje, javila je novinska agencija Ansa.

Promena ose rotacije Zemlje može uticati na trajanje dana, ali je u ovom slučaju mala - iznosi nekoliko milionitih delova sekunde.
Pogledaj vesti o: Zemljotres,   Zemljotres u Japanu,   Cunami u Japanu,   Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.