NAJVEĆI AKTIVNI VULKAN SPREMAN DA EKSPLODIRA Erupcije nije bilo 37 godina, serija zemljotresa unela paniku

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2021, 17:08

NAJVEĆI AKTIVNI VULKAN SPREMAN DA "EKSPLODIRA" Erupcije nije bilo 37 godina, serija zemljotresa unela paniku

Naučnici su zabrinuti zbog stope kojom deformacije, ili promene površine vulkana utiču na situaciju

Veliko ostrvo Havaja, dom najvećeg svetskog aktivnog vulkana Mauna Loe, pogodilo je u nedelju 34 zemljotresa. Iako je većina bila niske magnitude, a nijedan dovoljno snažan da izazove cunami, naučnici su upozorili građane da je moguća erupcija Mauna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Loe u bliskoj budućnosti.

- Iako erupcija Mauna Loe nije iminentna, sada je vreme da se preispitaju lični planovi za erupciju - naveli su naučnici Havajske vulkanske opservatorije u saopštenju.

- Slično pripremama za sezonu uragana, imati plan za erupciju unapred pomaže tokom vanredne situacije - dodali su.

Najveći aktivni vulkan na Zemlji Mauna Loa, čije ime na havajskom znači "duga planina", doseže visinu od 4.170 metara, a proteže se pet kilometara ispod Centralnog Pacifika do okeanskog dna. Vulkan pokriva polovinu ostrva.

Veliko ostrvo Havaja dom je još tri aktivna vulkana, Kilauee, Mauna Kee i Hualalaija. Kilauea eruptira od decembra.

Naučnici su zabrinuti zbog stope kojom deformacije, ili promene površine vulkana, pogađaju Mauna Lou, kao i njegova seizmičnost, ili učestalost zemljotresa. Veliko ostrvo imalo je više od 744 potresa u poslednjih mesec dana.

- Danas ljudi imaju spremne torbe sa nužnim stvarima u slučaju da moraju da napuste kuću zbog evakuacije. Možda ćete želeti da ponesete važna dokumenta, poput matičnog lista rođenja, pravnih papira i lekove - naveli su iz USGS.

Prema Havajskoj vulkanskoj opservatoriji, Mauna Loa eruptirala je 33 puta od 1843. Poslednja erupcija trajala je od 25. marta-15. aprila 1984.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.