Japanski izvoz pao zbog potresa

Izvor: B92, 26.Maj.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski izvoz pao zbog potresa

Tokio -- Japan je u aprilu zabeležio značajan pad izvoza kao posledicu zemljotresa i cunamija 11. marta, u kojem su uništene mnoge fabrike.

Nakon toga je došlo i do velikog pada proizvodnje širom zemlje, saopštila je vlada u Tokiju.

U saopštenju japanskog Ministarstva finansija se navodi da je izvoz u aprilu pao za 12,5 odsto na godišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivou, što je najveći pad u poslednjih 18 meseci, na 5,16 biliona jena (62,8 milijardi dolara).

Istovremeno je uvoz povećan za 8,9 odsto na 5,62 biliona jena, što je dovelo do trgovinskog deficita po prvi put u poslednja tri meseca, pokazali su zvanični podaci. Pored toga, to je bio prvi put u poslednju čak 31 godinu da je Japan zabeležio deficit u aprilu.

Po sektorima, najviše je pao izvoz japanskih automobila, i to za čitavih 67 odsto, dok je izvoz poluprovodnika u isto vreme smanjen za 19 odsto, stoji u saopštenju.

"Izvoz je naglo pao zato što japanski proizvođači jednostavno nisu mogli da proizvode robu usled značajno smanjenog snabdevanja izazvanog zemljotresom i cunamijem", izjavio je ekonomista japanskog istraživačkog instituta Daiva, Hiroši Vatanabe.
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Cunami,   Zemljotres u Japanu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.