Svet

Četvrtak, 26.05.2011.

08:25

Japanski izvoz pao zbog potresa

Japan je u aprilu zabeležio značajan pad izvoza kao posledicu zemljotresa i cunamija 11. marta, u kojem su uništene mnoge fabrike.

Izvor: Tanjug

Default images

Nakon toga je došlo i do velikog pada proizvodnje širom zemlje, saopštila je vlada u Tokiju.

U saopštenju japanskog Ministarstva finansija se navodi da je izvoz u aprilu pao za 12,5 odsto na godišnjem nivou, što je najveći pad u poslednjih 18 meseci, na 5,16 biliona jena (62,8 milijardi dolara).

Istovremeno je uvoz povećan za 8,9 odsto na 5,62 biliona jena, što je dovelo do trgovinskog deficita po prvi put u poslednja tri meseca, pokazali su zvanični podaci. Pored toga, to je bio prvi put u poslednju čak 31 godinu da je Japan zabeležio deficit u aprilu.

Po sektorima, najviše je pao izvoz japanskih automobila, i to za čitavih 67 odsto, dok je izvoz poluprovodnika u isto vreme smanjen za 19 odsto, stoji u saopštenju.

"Izvoz je naglo pao zato što japanski proizvođači jednostavno nisu mogli da proizvode robu usled značajno smanjenog snabdevanja izazvanog zemljotresom i cunamijem", izjavio je ekonomista japanskog istraživačkog instituta Daiva, Hiroši Vatanabe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

6 h

Podeli: