Jak zemljotres pogodio Papua Novu Gvineju, upozorenje na cunami

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak zemljotres pogodio Papua Novu Gvineju, upozorenje na cunami

Zemljotres jačine osam stepeni po Rihterovoj skali pogodio je oblast Papua Nova Gvineja, Indoneziju, Nauru, Solomonska ostrva i okolne oblasti. Pacifički centar za upozorenje na cunami saopštio je da su posle ovog potresa mogući opasni talasi cunamija u širokoj zoni.
Zemljotres je pogodio slabo naseljeno područje kod obale Papue >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nove Gvineje koje se nalazi 157 kilometara istočno od Rabaula, saopštio je Američki geološki zavod, prenosi Rojters.
Potres se dogodio na dubini od 103 kilometara, a izveštaja o eventualnoj šteti i žrtvama još uvek nema.
Upozorenje na cunami odnosi se na region Papua Nove Gvineje, dok je prethodno upozorenje da bi cunami mogao da pogodi delove Indonezije, Solomonskih ostrva, Nauru, Čuk i Vanuatu povučeno.
"Primećeni su talasi cunamija", saopštio je Pacifički centar za upozorenje na cunami, navodeći da su mogući talasti visine između jednog i tri metra duž nekih delova obale Papua Nove Gvineje.
Centar takođe navodi da su talasi cunamija mogući u naredna dva sata, prenosi Rojters.
Novi Zeland je takođe povukao ranije upozorenje na cunami, dok su Havaji i Australija saopštili da njihove obale nisu ugrožene.
Žteljima priobalnih delova ovih zemalja, kao i turistima preporučuje se da izbegavaju odlazak na plaže.
Ostrvo Papua u Novoj Gvineji nalazi se u pacifičkom "vatrenom prstenu", vulkanskom području, zbog čega su tu česti zemljotresi, cunamiji i erupcije.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.