Interevencija Japanske Centralne banke zbog jačanja jena

Izvor: S media, 05.Avg.2011, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interevencija Japanske Centralne banke zbog jačanja jena

Nakon švajcarske centralne banke, danas je i Bank of Japan intervenisala na deviznom tržištu u nastojanju da suzbije jačanje kursa jena koje bi mogao ugroziti oporavak privrede nakon razornog zemljotresa u martu.

Japanski ministar finansija Yoshihiko Noda izjavio je da se Japan konsultovao sa svojim inostranim partnerima, ali da je delovao samostalno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na deviznim tržištima. Intervencija je usledila nakon što su ekonomske vlasti u Tokiju upozorile da je kurs jena porastao iznad nivoa koju može dopustiti japanska ekonomija, koja je umnogome oslonjena na izvoz. Japan je u procesu oporavka od dve prirodne katastrofe, i zato ovakva devizna kretanja imaju negativan uticaj na ekonomiju i finansijska tržišta. Zbog toga je i preduzeta intervencija na deviznom tržištu.

Ova akcija japanske centralne banke usledila je nakon jučerašnje iznenađujuće intervencije švajcarske centralne banke. Poput švajcarskog franka, i jen se smatra sigurnim prebivalištem za kapital u uslovima današnjih neizvesnosti. Jen se kao i švajcarac pojačano kupuje zbog straha investitora od snižavanja kreditnog rejtinga SAD. Jučerašnje monetarno popuštanje koje je sprovela Švajcarska centralna banka bio je u stvari podsticaj Centralnoj banci Japana da interveniše jer da nije kurs jena bi porastao još više.

Ministar Noda nije precizirao sa koliko je novca Bank of Japan intervenisala, kao i koje je valute kupovao i prodavao. Prema nekim izvorima centralna banka je prodala 900 milijardi jena.

Nakon intervencije, jen je oslabio prema najvažnijim svetskim valutama i to na na najniži nivo u poslednj dve nedelje. Kurs dolara ojačao je prema jenu i na nivou je 79,23 jena.

Malo poznata kineska kreditna rejting agencija Dagong Global snizila je juče kreditni rejting SAD sa A+ na A. Kinezi su veoma zabrinuti za plateznu sposobnost SAD jer su najveći nosioci američkog duga u iznosu od 1,2 biliona dolara.

Danas će sve oči biti uprte u Bank of England i ECB. Očekuje se da će ove dve banke zadržati nepromenjene stope, 0.5 i 1.5%.Trgovci su oprezni imajuči u vidu iskustvo sa predsednikom ECB Trišeom koji je u dva navrata podigao referentnu stopu za 25 baznih poena.Svaki nagoveštaj povećanja budućih stopa mogao bi da dovede odnos EUR/USD na 1.4400. Britanska ekonomija raste sporo i Bank of England je zabrinuta zbog rastuće inflacije.

\n\nwww.admiralmarkets.rs
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Japanu

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.