Holandija obustavlja eksploataciju gasa zbog zemljotresa

Izvor: Radio 021, 29.Mar.2018, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija obustavlja eksploataciju gasa zbog zemljotresa

Holandska Vlada odlučila je da obustavi eksploataciju gasa u regionu Groningen na severu te zemlje, pošto je dokazano da će na taj način znatno smanjiti rizik od oštećenja usled niza malih zemljotresa.

Vlada je danas saopštila da maksimalna količina ispumpanog gasa mora biti prepolovljena do 2022. godine ili ranije, a da će eksploatacija potom biti potpuno obustavljena.

Gasno polje u Groningenu jedna je od najvećih rezervi prirodnog gasa u svetu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je ispumpavanje prethodnih godina izazvalo stotine malih zemljotresa koji su oštetili hiljade kuća. Gas su zajedno ispumpavale kompanije Šel (Shell) i Eksonmobil (ExxonMobil) koje moraju da nadoknade izazvanu štetu.

Zatvaranje gasnog polja je komplikovano i jer od njega zavise domaćinstva i industrije širom Holandije.

Holandska agencija za nadzor rudarstva predložila je pre dva meseca Vladi da znatno smanji količinu gasa koji se eksploatiše u regionu Groningen, da bi se smanjio rizik od materijalne štete usled uzastopnih zemljotresa.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.