Godišnjica jednog od najjačih zemljotresa u kom je stradalo više od 230.000 ljudi

Izvor: B92, 26.Dec.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica jednog od najjačih zemljotresa u kom je stradalo više od 230.000 ljudi

Na današnji dan, pre 15 godina, dogodio se razorni zemljotres u Indijskom okeanu, koji je izazvao niz cunamija duž obale od Sumatre do Somalije.

Zemljotres jačine 9.3 stepeni Rihterove skale pogodio je zapadnu obalu Indonezije 26. decembra 2004. Godine, a nastradalo je više od 230.000 ljudi u 14 zemalja. Najviše je stradala Indonezija, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukupna šteta procenjuje se na deset milijardi dolara. Ceo svet razvoj i posledice pratio je u direktnom prenosu.

Potres se osetio i 1.600 kilometara od epicentral, koji je bio na dnu Indijskog okeana kod Sumatre, dok su talasi pogodili i Šri Lanku, Indiju, Tajland, Somaliju, Burmu, Maldive, Maleziju, Tanzaniju, Sejšele, Bangladeš, Južnu Afriku, Jemen, Keniju i Madagaskar.

Snaga udara bila je ekvivalentna eksploziji 23.000 atomskih bombi, poput one bačene na japanski grad Hirošimu. Bio je to treći najsnažniji zemljotres ikada registrovan seizmografom i trajao je skoro 10 minuta. Cunami je obišao svet, a registrovan je na osnovu promene nivoa plime i oseke. U Kaliforniji je, nivo plime porastao 40 centimetara u odnosu na normalan nivo.

Provincije Aće pretrpela je najveću štetu. Od posledica udara snažnih talasa od kojih su neki bili visoki čak 30 metara, poginulo oko 130.000 ljudi, dok je više od pola miliona građana raseljeno. Grad Banda Aće, koji je potpuno uništen, u međuvremenu je obnovljen.

Brza rekonstrukcija Indonezije. pomogla je da se okonča višegodišnji konflikt,tako da je mirovni dogovor između pobunjenika i Džakarte sklopljen osam meseci od katastrofe.

Među žrtvama bilo je i više hiljada stranih turista koji su u ovom delu sveta došli da provedu Božićne praznike.
Pogledaj vesti o: Cunami

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.