Izvor: Radio 021, 31.Okt.2020, 12:11

FOTO: U snažanom zemljotresu u Turskoj i Grčkoj 27 mrtvih, oko 800 povređenih

U snažnom zemljotresu koji je pogodio tursku egejsku obalu i severni deo grčkog ostrva Samos stradalo je najmanje 27 ljudi, više od 800 je povređeno, a spasilački timovi jutros nastavljaju da kopaju kroz betonske blokove i ruševine zgrada u potrazi za preživelima.

Zemljotres je zatresao juče popodne, rušeći zgrade u Izmiru, trećem najvećem turskom gradu, izazivajući mali cunami u kvartu Seferihsar i na ostrvu Samosu. Posle glavnog udara usledilo je stotine naknadnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << potresa.

Rano jutros posmatrači su uzvikivali od radosti kada su spasioci izvukli jednu tinejdžerku iz srušene osmospratne stambene zgrade. Prijatelji i rođaci stajali su ispred zgrade da čuju vesti o svojima koji su još zarobljeni u ruševinama, uključujući zaposlene u stomatološkoj ambulanti koja se nalazila u prizemlju.

Ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković izjavio je, da prema informacijama kojima raspolaže, među poginulima i povređenima u zemljotresu koji je pogodio Tursku nema državljana Srbije.

Gradonačelnik Izmira rekao je za CNN da se srušilo oko 20 zgrada.

Uprava za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD) saopštila je ranije da je zemljotres zabeležen u 14.51 sati po lokalnom vremenu, na dubini od 16,54 kilometra. AFAD navodi da je posle tog zemljotresa usledilo 196 podrhtavanja tla, od toga 23 su jačine iznad četiri stepena.

Navodi se i da je Ministarstvu porodice, rada i socijalnih usluga poslata pomoć od oko pet miliona lira (oko 600.000 dolara). Ranije je guverner Izmira Javuz Selim Kosger saopštio kako je ispod ruševina spaseno oko 70 osoba.

Dodao je i da je u distriktu Seferihisad došlo do delimičnog cunamija i da je povređena najmanje jedna osoba. Ministar životne sredine i urbanog planiranja Murat Kurum rekao je da su ljudi zarobljeni pod ruševinama i da su sve raspoložive ekipe za spašavanje trenutno na terenu.

Turski zvaničnici i mediji pozvali su ljude da ne izlaze na ulice. Uprava za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) potvrdila je da je epicentar zemljotresa jakog 6,6 stepeni po Rihteru, zabeležen u vodama Egejskom moru, 17 kilometara od obale distrikta Seferihisar, u zapadnom turskom gradu Izmiru, o čemu više OVDE.

Solidarnost Grčke i Turske

Redžep Tajip Erdogan je odgovorio premijeru Grčke Kirjakosu Micotakisu s kojim je razgovarao nakon zemljotresa u Egejskom moru, a koji je na društvenim mrežama izrazio saučešće porodicama žrtava u Turskoj. Erdogan je na Tviteru na engleskom jeziku odgovorio premijeru Micotakisu.

"Hvala vam premijeru. Izražavam saučešće celoj Grčkoj u lično ime i ime turskog naroda. Turska je takođe spremna da pomogne Grčkoj da zaceli rane. Dvoje suseda koji pokazuju solidarnost u teškim vremenima je dragocenije od mnogih stvari u životu", napisao je Erdogan.

EU nudi pomoć, Putin pisao Erdoganu

Zvaničnici EU izrazili su danas podršku Turskoj i Grčkoj koje je pogodio jak zemljotres i izjavili da su spremni da pomognu. "Moje misli su sa Grčkom i Turskom. Pratimo situaciju i spremni smo da pomognemo na svaki mogući način", napisala je na Tviteru predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Slične poruke su napisali i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednik Evropskog paralmenta David Sasoli.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić takodje je ukazao da EU pažljivo prati situaciju na terenu posle jakog zemljotresa u Egejskom moru kod Grčke i Turske.

On je napisao da je Centar EU za koordinaciju odgovora u hitnim situacijama u bliskom kontaktu sa vlastima za civilnu zaštitu i da je EU spremna da pomogne.

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je telegram turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu izražavajući saučešće zbog žrtava razornog zemljotresa u provinciji Izmir.

Telegram je objavljen na veb stranici Kremlja. "Prihvatite najdublje saučešće zbog ljudskh žrtva i razaranja velikih razmera izazvanih snažnim zemljotresom u provinciji Izmir. Molimo da prenesete reči saosećanja i podrške porodicama i prijateljima poginulih kao i želje za što skoriji oporavak svim pogođenim u ovoj katastrofi", naveo je Putin u telegramu.

Autor: Beta,N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.