Crna statistika posle zemljotresa: Dve trećine žrtava su žene i deca

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 17:14

"Crna" statistika posle zemljotresa: Dve trećine žrtava su žene i deca

Žene i deca čine dve trećine žrtava poslednjih zemljotresa u Avganistanu koji su primljeni u bolnicu sa teškim povredama.

O tome je izvestio šef za hitne intervencije Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Talibani su saopštili da je najmanje 2.400 ljudi poginulo, a više od 2.000 povređeno u subotnjim zemljotresima, koji se smatraju među najsmrtonosnijim u svetu ove godine, nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji u kojima je poginulo oko 50.000 ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Zemljotres se dogodio oko 11 sati ujutru kada su muškarci izašli iz svojih domova, tako da su većina poginulih i povređenih bili žene i deca koji su u to vreme bili u svojim kućama“, rekao je Alaa Abu Zeid iz SZO. On je upozorio da je finansiranje humanitarnih operacija i dalje kritično, sa globalnom pažnjom i finansiranjem preusmjerenim iz Avganistana.

To bi se moglo pripisati konkurentskim ili nadolazećim krizama širom sveta, kao što su Bliski istok i Ukrajina, i talibanskim ograničenjima za žene, kažu diplomate i zvaničnici pomoći. Humanitarna kancelarija UN najavila je pomoć u iznosu od pet miliona dolara za odgovor na zemljotres, a hitna materijalna pomoć stigla je iz ograničenog broja zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.