ŠEST MESECI OD ZEMLJOTRESA U KRALJEVU

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠEST MESECI OD ZEMLJOTRESA U KRALJEVU

KRALJEVO - Danas se navršilo šest meseci od zemljotresa jačine 5,4 Rihtera koji je 3. novembra oko 2 caša ujutro pogodio Kraljevo i u kome su dve osobe izgubile život, nekoliko stotina lakše povređeno, a oštećeno je oko 16.000 objekata.

Procenjuje se da je šteta na stambenim objektima oko 2,5 milijarde dinara, dok proračun štete na privrednim i javnim objektima još nije okončan.

Zbog teških ošstećenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << oko 500 kuća je predviđeno za rušenje, a umesto njih u toku je izgradnja montažnih kuća.

Prema rečima pomoćnika gradonacelnika Kraljeva Miluna Jovanovića, završeno je oko 300 montažnih kuća, još 50 temelja je u izgradnji, a ukupno je odobreno 450 lokacija.

Sanaciju stambenih i javnih objekata finansira vlada Srbije, uz donacije pojedinaca, opština i gradova, drugih država i kompanija. Na humanitarni račun do sada je uplaćeno oko milijardu dinara, od čega najveći deo iz budžeta Srbije.

"Pozitivna iskustva iz nevolje koju nam je doneo zemljotres su brza reakcija i kontinuirana pomoć Vlade Srbije, velika solidarnost ljudi iz svih krajeva Srbije, kao i stranih država i podrška medija koju imamo", rekao je Tanjugu Milun Jovanović.

On ističe da je najveći problem u sanaciji posledica zemljotresa stvorilo zimsko vreme, jer je najveći deo montažnih kuća građen po niskim temperaturama i padavinama.

Ovih dana u Kraljevu počinju i popravke kuća i stanova, od kojih oko 1.800 ima velika oštećenja četvrte i pete kategorije. Jovanović naglašava da će biti dovoljno građevinskog materijala za sve, ali da ima određenih problema u njegovoj distribuciji.

"Razumemo građane koji su nestrpljivi da preuzmu materijal i najzad poprave kuće. Ali, isto tako oni moraju da shvate da ne može ođednom za svih 16.000 objekata da bude obezbeđen i dovezen materijal", kazao je Jovanović.

U toku je i konstruktivna sanacija sedam zgrada, a pripremljeni su projekti za još 12 kolektivnih stambenih objekata.

U negativnom bilansu ovog zemljotresa su i teška oštećenja na mnogim javnim zgradama. Učenici jedne osnovne i pet srednjih škola i dalje su izmešteni u druge školske objekte, u kojima se zbog toga nastava odvija u tri ili četiri smene i sa časovima koji traju 30 minuta.

Načelnik Školske uprave Žarko Milosavljević je Tanjugu rekao da je od 12 oštećenih školskih objekata u toku sanacija samo tri osnovne škole, i to zahvaljujući donacijama beogradskih opština Vračar, Voždovac i Zvezdara.

"Prema informacijama koje sam dobio od ministra prosvete, biće obezbeđena sredstva za popravku svih školskih zgrada tokom letnjeg raspusta. To će biti sanacija statike objekata, dakle da osiguramo bezbednost dece i nastavnika, dok ćemo neke druge radove ostaviti za bolja vremena", rekao je Milosavljević.

Teška oštećenja pretrpeo je i deo objekta Interne bolnice, koja je zbog toga iseljena u Hiruršku bolnicu, u kojoj se zato radi u otežanim uslovima. Projekat sanacije Interne bolnice još nije završen.

Od najjačeg zemljotresa 3. novembra na području Kraljeva se tle zatreslo još oko 650 puta, a seizmolozi kažu da su ovi potresi znak smirivanja tla
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.