Predizborne koalicije već poznate

Izvor: B92, 10.Dec.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborne koalicije već poznate

Beograd -- Čini se da je jasno kako će izgledati predizborne koalicije, mada do izbora ima vremena i za promene, piše Politika.

Postizborne koalicije su zanimljivije, ali za njih je rano, jer podaci iz istraživanja javnog mnjenja, koja su do sada objavljena, ne pokazuju kako će izgledati sledeća Skupština.

Pitanje je i koliko će hrvatsko i slovenačko iskustvo uticati na ovdašnje igrače.

Vladimir Goati, direktor „Transparentnosti Srbija", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se u Sloveniji sada dogodio izborni zemljotres, kao što se pre 30 godina dogodio u Danskoj jer su vladajuće stranke arogancijom odbile birače.

„Manje stranke koje dobijaju oko pet odsto glasova više vode računa o mišljenju građana."

Ipak, on smatra da će predizborne koalicije slediti šeme koje postoje u strukturi sadašnje vlasti.

„DS će verovatno nastojati da ide samostalno na izbore jer prema istraživanjima može da dobije oko 30 odsto glasova što je 35 odsto mandata. SPS, PUPS, JS biće u standardnoj koaliciji, mada im gori pod nogama jer biračko telo može i da im priredi iznenađenje" , kaže Goati.

Goati predviđa da će URS, koji je praktično pokupio restlove stranaka i grupa koje nisu imale deset hiljada potpisa, verovatno ići sam.

„LDP je dokumentom Pokreta za ’Preokret’ uspeo da promeni partijski reljef Srbije i da zaintrigira javnost, što im daje vetar u leđa. Mislim da će biti treći na izborima. ’Preokret’ ima veći značaj nego što to i dobri političari mogu da vide. Kao manja stranka može da se odlepi od toga i sa SPO da izbije napred. To bi bila jedina ozbiljna promena koja će možda biti vidljiva za mesec dana. Ne znam šta će biti sa SPO, njihova istorijska putanja je drugačija od LDP-a, ali ne bih isključio mogućnost da u predizbornom periodu bude još homogenizacija. Jedini nepoznat element je ’Preokret’, žestoko napadan, ali može da bude gorivo za preraspodelu partijskog prostora pred izbore", kaže Goati.

Goati misli da će SNS dobiti oko 30 odsto glasova i oko 35 mandata. „SNS još nije uverio birače da je ozbiljno promenio stav, a snaga im je veća od vladavinskog potencijala, odnosno mogućnosti da sastave vladu. Oni će ići sa NS, ali to neće bitno promeniti njihov rezultat. Sa DSS-om imaju razlaz oko Evrope i tu bi birače stavili u procep jer proevropljani ne bi mogli da glasaju za DSS a oni koji nisu za EU imali bi problem SNS-om."

„SRS ima svoje malo stabilno biračko telo s kojim će imati pet odsto ili malo više. DSS ljudi i dalje napuštaju i odlaze uglavnom u SNS. Zato je DSS na granici cenzusa. Ni ’Dveri’ ne bi mnogo popravile situaciju DSS-a, niti je pokvarili a sami ne mogu preći cenzus", objašnjava Goati.

Miodrag Radojević, istraživač saradnik Instituta za političke studije, kaže da će na izborima biti sedam-osam lista relevantnih političkih stranaka, a da će samo dve-tri ići samostalno na izbore.

„URS će ići sam mada zavisi kako ih posmatrate jer su sastavljeni od više stranaka i grupa. DS će možda ići u koaliciju sa Čankom i Ljajićem, a LDP je krenuo ka novom koalicionom aranžmanu s ’Preokretom’. DSS će ići sam, možda će potražiti i neke koalicione partnere među novim strankama kao što su ’Dveri’ – koje bi mogle da odvuku jedan deo birača DSS-u i SRS-u – ako bi išli samostalno."

Radojević misli da će SNS izaći u koaliciji sa PSS-om i Vulinovim socijalistima, a izbori će biti i prilika da pokažu svoj rejting.

„LDP će ići sa SPO i SDU kao i s jednim brojem nezavisnih intelektualaca i organizacija civilnog sektora u okviru ’Preokreta’. SPS će biti zajedno s PUPS-om i JS-om, iako je bilo nedoumica oko PUPS-a što je bilo predizborno taktiziranje. I stranke nacionalnih manjina će voditi bitku oko ovih šest-sedam lista. Ne treba isključiti migracije u okviru ovih koalicija, ali to neće biti ništa dramatično."

Zoran Stojiljković, politikolog, smatra da je kampanja počela pre vremena a da jedino „Preokret" može biti sindrom pregrupisavanja na političkoj sceni.

„URS čeka Ljajića, DS će ići s malim probranim društvom i obezbeđenim postizbornim dogovorom. Ako URS i LSV budu išli sami teško će ući u parlament. SNS nema prostor da se s bilo kim objedinjava. Dve velike partije, plus tri-četiri sigurna koaliciona partnera s manjinskim strankama, ući će u parlament, ali kako se istraživanja kriju nemamo pokazatelje. Stranke koje pređu cenzus čekaće da vide šta će biti posle izbora."

Stojiljković kaže da će na birališta izaći 35-40 odsto birača jer su nezadovoljni partijama koje će imati problem da mobilišu biračko telo. „EU i Kosovo su nisko motivirajući, standard i zapošljavanje više interesuju građane. Necelishodno je i to što su se stranke tako rano bacile u kampanju jer će birači sve zaboraviti do izbora."
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Zemljotres

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predizborne koalicije već poznate?

Izvor: Politika, 10.Dec.2011

Čini se da je jasno kako će izgledati predizborne koalicije, mada do izbora ima vremena i za promene. Postizborne koalicije su zanimljivije, ali za njih je rano, jer podaci iz istraživanja javnog mnjenja, koja su do sada objavljena, ne pokazuju kako će izgledati sledeća Skupština...Pitanje je i...

Nastavak na Politika...

Ko će s kim posle izbora?

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2011, 11:54

Čini se da je jasno kako će izgledati predizborne koalicije, mada do izbora ima vremena i za promene, piše Politika.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.