Počela sanacija stambenih zgrada u Kraljevu

Izvor: Glas javnosti, 19.Mar.2011, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela sanacija stambenih zgrada u Kraljevu

KRALJEVO - Sanacija 28 stambenih zgrada u Kraljevu oštećenih u zemljotresu 3. novembra počela je rekonstrukcijom dve zgrade u naselju Stara gradska kolonija. Za sanaciju ove dve zgrade sa po 12 stanova u Ulici Dragoslava Bogavca izdvojeno je oko 11 miliona dinara, a izvođač radova je građevinska firma Tehnoprofil iz Kraljeva.

Radove je obišao ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Milan Marković.

- Sanacija ove dve zgrade biće završena u roku od dva meseca, po našem planu se nadamo da ćemo za sanaciju 23 zgrade dobiti kredit. U tom slučaju bismo njih srušili i izgradili nove, a ukoliko ne dobijemo kredit za te zgrade, izvršićemo sanaciju - rekao je Marković.

Ministar je dodao da su, pored zgrada čije je saniranje u toku, sanacioni projekti gotovi za još deset zgrada, dok su za 16 objekata u izradi.

- Konkretno za ove dve zgrade projekat je radio CIP, a reviziju Građevinski fakultet u Beogradu, tako da se sanacija zgrada u Kraljevu radi pod najvišom stručnom kontrolom u skladu sa standardima koji postoje u ovoj oblasti i koji se primenjuju u našoj zemlji - kazao je Marković.

Ministar je ocenio da se sanacija štete na građevinskim objektima i izgradnja novih kuća u Kraljevu odvija po planu.

- Upravo smo prešli broj od tri stotine lokacija na kojima se radi, a isplata nadoknade za štetu ide onako kako smo planirali. Nastavljamo dalje, 1. oktobar je rok kada ćemo zavšiti sanacije i izgradnju novih kuća, a ukoliko budemo gradili nove zgrade, to je nešto što ne može ući u ovaj rok, ali bi to bila velika sreća za sve nas i veliki podsticaj za samo Kraljevo - naveo je Marković.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je rekao da se za ostale zgrade u Ulici Dragoslava Bogavca, pored dve čija je sanacija počela, u sledeću sredu završava proces javne nabavke.

- Već u četrtak ćemo izvođače uvesti u posao, ako sve bude u redu sa javnom nabavkom, tako da će ova ulica biti jedno veliko gradilište - kazao je Simović.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će za sanaciju oštećenih zgrada u Dositejevoj i Jug Bogdanovoj ulici sredstva biti obezbeđena preko kredita od 18 miliona evra Centralne evropske banke i Evropske investicione banke, čime bi stambeni objekti u tim delovima grada bili potpuno revitalizovani.

Svi stanari koji su vlasnici oštećenih stanova u stambenim zgradama raspoređeni su od nulte do četvrte kategorije za naplatu štete prouzrokovane zemljotresom. Oni dobijaju i novčanu naknadu na osnovu radova koji se izvode u stanovima.

- Zahvaljujući Vladi Srbije i dobroj koordinaciji sa ministrom Markovićem, pokrivaju se štete i pomaže se polovini stanovništva na teritoriji Grada Kraljeva - kazao je Simović.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.