Koncert japanskih kompozitora

Izvor: RTS, 08.Mar.2012, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncert japanskih kompozitora

U dvorani Kolarčeve zadužbine održan koncert povodom obeležavanja godišnjice zemljotresa i cunamija u Japanu. Koncert su zajedno organizovali japanska ambasada i RTS.

Koncertom muzike japanskih kompozitora, u Kolarčevoj zadužbini je obeležena godišnjica katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na koncertu, publika je imala priliku da sluša dela četiri japanska kompozitora koja su izveli Simfonijski orkestar i Hor RTS, zajedno sa muzičarima japanske grupe "Variki".

"Ovim koncertom želimo da izrazimo zahvalnost građanima Srbije i sveta na nesebičnoj pomoći i podršci postradalim područjima. Zahvaljujući svima vama rekonstrukcija se uspešno privodi kraju", rekao je ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki pre koncerta "Veče japanskih kompozitora".

Ambasador Cunozaki je zahvalio suorganizatoru koncerta, Muzičkoj produkciji Radio-televizije Srbije, što je prihvatila želju japanskog dirigenta Tošija Janagisave da diriguje koncertom i izrazio nadu da će se ta saradnja nastaviti.

"Koncert je organizovala ambasada Japana kao izraz zahvalnosti japanskog naroda za svu podršku i solidarnost ukazanu nakon tragičnih događaja u martu prošle godine. Verujem da će koncert još više približiti naša dva naroda i poslati poruku da je Kizuna (veza) najvažnija", rekao je ambasador.

Muzika bez granica 

Da muzika nema granica potvrđuje i dirigent Janagisave, dirigent Kamernog orkestra Balkana koji čine muzičari regiona.

Janagisava je studirao u Parizu, usavršavao se u Švajcarskoj kod slavnih dirigenata Džejmsa Livajna i Kurta Masura. Po osvajanju druge nagrade na Tokijskom međunarodnom takmičenju dirigenata, predvodio je gotovo sve velike orkestre u svojoj zemlji. Dirigovao je na koncertima u Tokiju, Njujorku i Beču.

Prvi put sa orkestrom RTS ovaj muzičar dirigovao je dela svojih sunarodnika, snažnu i zvučnim efektima bogatu "Kompoziciju za orkestar" Jasušija Akutagave, delo koje kombinuje tradiciju evropske klasične muzike i japanskih melodija "Kobiki - Uta" (Pesma za seču drveća) za orkestar sa japanskim instrumentima.

U drugom delu koncerta svetsku premijeru imala je kompozicija "Izvan večernjeg sjaja", za žrtve zemljotresa izvedena je i Narodna plesna svita za orkestar sa japanskim instrumentima kompozitora Kaoru Vada.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Zemljotres,   Zemljotres u Japanu,   Cunami u Japanu

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kizuna - Veče japanskih kompozitora

Izvor: B92, 08.Mar.2012

Koncertom muzike japanskih kompozitora, u Kolarčevoj zadužbini obeležena godišnjica katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su pogodili istočni Japan..."Ovim koncertom želimo da izrazimo zahvalnost građanima Srbije i sveta na nesebičnoj pomoći i podršci postradalim područjima. Zahvaljujući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.