Kako su trošene pare za sanaciju Kraljeva?

Izvor: Vesti-online.com, 05.Nov.2012, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su trošene pare za sanaciju Kraljeva?

Gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović naložio je da se obavi kontrola utrošenih sredstava koje je odobrila Vlada Srbije za sanaciju zemljotresa u tom gradu.

 Kraljevo još nije obnovljeno : Posledice zemljotresa  katastrofalne  

Jovanović je na konferenciji za novinare rekao da prethodna Vlada Srbije nije razmatrala izveštaj o šteti koja je nastala posle zemljotresa u tom gradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a sredstva za sanaciju zemljotresa izdvajana su bez prethodnog sagledavanja stanja.

 

Kako je Kraljevo preživelo zemljotres?

"Ne postoji nikakav dokument Vlade Srbije gde je bilo kakav izveštaj o procenjenoj šteti od zemljotresa u Kraljevu razmatran i usvojen, što znači da su novčana sredstva u visini od 2,7 milijardi dinara data iz budžeta Srbije Gradu Kraljevu, bez pokrića", izjavio je Jovanović.

 

Jovanović je upoređujući cene izgradnje 465 montažnih kuća i temelja za njih, rekao da su u nekim slučajevima temelji bili skuplji od samih kuća.

"U ugovoru za izgradnju kuća sa ŠPIK 'Iverca' iz Ivanjice metar kvadratni je koštao 16.631 dinara, dok u ugovoru sa firmom YU 'Keops' iz Kraljeva koja je radila temelje za montažne kuće, stoji da kvadratni metar temelja košta 20.816 dinara bez PDV", rekao je gradonačelnik Kraljeva.

 

Gradonačelnik Kraljeva je rekao da je komisija koju je formirao, utvrdila neregularnosti tokom sanacije zemljotresa na nivou Gradske uprave Kraljeva, dodajući da je došlo i do više slučajeva sukoba interesa.

 

"Određeni broj lokalnih inženjera bio je angažovan od gradske uprave za reviziju projekata sanacije objekata, ili za nadzornike izvođenih sanacionih radova, iako se znalo da se oni preko svojih privatnih firmi pojavljuju ili kao projektanti, ili kao izvođači sanacije objekata", rekao je Jovanović.

 

On je kazao i da je zapošljavanje jednog broja lokalnih inženjera tokom sanacije u novoformiranom Odeljenju za otklanjanje posledica od zemljotresa ili u Gradskoj upravi Kraljeva, iako se znalo da su vlasnici privatnih projektantskih ili izvođačkih firmi, takođe propust.

 

"Izvestan broj inženjera protiv kojih se vodi sudski postupak zbog nepoštovanja propisa projektovanja, izdavanja građevinskih dozvola, izgradnje i nadzora prilikom izvođenja radova nadgradnje, a koji su ostećeni za vreme kraljevačkog zemljotresa učestvovao je u radu Štaba za vanredne situacije", rekao je Jovanović.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Gradonačelnik Kraljeva: Kako su trošene pare za sanaciju zemljotresa? (VIDEO)

Izvor: S media, 05.Nov.2012

Gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović naložio da se obavi kontrola utrošenih sredstava koje je odobrila Vlada Srbije za sanaciju zemljotresa u tom gradu. On je rekao da prethodna Vlada nije razmatrala izveštaj o šteti i da su sredstva izdvajanja bez prethodnog sagledavanja stanja.

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.