Godišnjica zemljotresa u Kraljevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2011, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica zemljotresa u Kraljevu

KRALJEVO -

Danas se navršilo godinu dana od razornog zemljotresa koji je 3. novembra 2010. godine u 1,56 sati pogodio područje Kraljeva.

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, zemljotres je bio jačine 5,4 jedinica Rihterove skale i intenziteta VII-VIII stepeni Merkalijeve skale. Od tada do danas na ovom području je zabeleženo jos 716 potresa jačine iznad jednog Rihtera.

Tokom zemljotresa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << život su u ruševinama svoje kuće izgubili Natalija i Siniša Tašić iz prigradskog naselja Grdica. Oko 200 ljudi je zadobilo lakše povrede.

Komisije za procenu štete zabranile su za upotrebu 800 objekata sa najvećim oštećenjima.

Više od 1.500 kuća je imalo oštećenja četvrte i pete kategorije, za koje je bila neophodna izrada projekta sanacije. Oštećenja od prvog do trećeg stepena pričinjena su na oko 11.500 kuća, a u zemljotresu je oštećeno i više desetina stambenih zgrada.

Od javnih objekata najveću štetu je pretrpela zgrada Zavoda za javno zdravlje, koja je morala da bude srušena. Internistička bolnica Zdravstvenog centra “Studenica” je iseljena iz matičnog objekta koji zbog oštećenja nije bezbedan za upotrebu.

U zemljotresu su stradala i 32 školska objekta i njihova sanacija je krajem prošlog meseca završena.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiš Simović za Tanjug kaže da još nije poznat pun iznos štete koju je pričinio zemljotres.

“Samo na stambenim objektima šteta je oko 30 miliona evra, bez pomoćnih objekata u domaćinstvima. Tome treba dodati štetu koju su pretrpeli privreda, zdravstvo, školstvo, kulturni i verski objekti”, kaže Simović.

Najveća pomoć Vlade

Na žiro-račun za pomoć Kraljevu uplaćeno je 2,5 milijardi dinara, od čega su oko 350 miliona donacije, a ostalo je uplatila vlada Srbije iz državnog budžeta.

Simović kaže da je najveći deo novca utrošen na izgradnju 463 montažne kuće, zatim za isplatu pomoći za sanaciju 13.000 kuća i oko 7.000 stanova, kao i za statičku sanaciju 32 zgrade. Neki od vidova pomoći za sanaciju primilo je oko 24.000 porodica.

Oko 25 zgrada u Dositejevoj ulici još nije popravljeno, jer je vlada Srbije konkurisala za kredit kod Evropske investicione banke. Ako sredstva budu odobrena, umesto ovih oronulih zgrada biće izgrađen nov stambeni blok.

“Za 16. novembar je zakazan još jedan sastanak sa predstavncima EIB-a. Verujem da će kredit biti odobren, u suprotnom, i ove zgrade ćemo sanirati kao i sve druge”, rekao je Simović.

Ni jedna zatvorena vrata

On ističe da je Kraljevčanima, osim države, pomogao veliki broj donatora.

Simović naglašava i materijalni i moralni značaj dolaska velikog broja volontera iz cele Srbije koji su u prvim danima posle zemljotresa pomagali na raščišćavanju terena.

“U ovih godinu dana nismo naišli ni na jedna zatvorena vrata. Svako je pomogao koliko je mogao, a mi nismo tražili više od neophodnog”, kaže gradonačelnik Kraljeva.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas godinu dana od razornog zemljotresa u Kraljevu

Izvor: Blic, 03.Nov.2011

Danas se navršilo godinu dana od razornog zemljotresa koji je 3. novembra 2010. godine u 1.56 sati pogodio područje Kraljeva...Prema podacima Seizmološkog zavoda, zemljotres je bio jačine 5,4 jedinica Rihterove skale i intenziteta VII-VIII stepeni Merkalijeve skale. Od tada do danas na ovom području...

Nastavak na Blic...

Kraljevo, godinu dana posle

Izvor: RTS, 03.Nov.2011

Godinu dana posle razornog zemljotresa, u Kraljevu su sagrađene 462 montažne kuće, obnovljeno oko 13.000 oštećenih privatnih porodičnih objekata i oko 8.500 stanova. Zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale pogodio je Kraljevo i okolinu u 1.56, 3. novembra 2010. godine. ..Na današnji dan...

Nastavak na RTS...

Godinu dana od zemljotresa u Kraljevu

Izvor: S media, 03.Nov.2011

Danas se navršilo godinu dana od razornog zemljotresa koji je 3. novembra 2010. godine u 1,56 sati pogodio područje Kraljeva. ..Prošlo je tačno godinu dana od kada je u noći izmedju 2. i 3. novembra 2010. godine zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale pogodio Kraljevo i okolinu...Krevet...

Nastavak na S media...

Mali heroj Kraljeva nije zaboravio zemljotres ni posle godinu dana

Izvor: Blic, 04.Nov.2011, 03:05

„Evo me na groblju, gledam u sveće i ćutim“, priča Ivica Stašić, čiji su majka Natalija i otac Siniša poginuli u ruševinama porodične kuće tokom zemljotresa koji je pre godinu dana pogodio Kraljevo. „Imam novu kuću, lepa je, hvala državi, hvala svima koji su mi pomogli kada mi je bilo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.